Περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια του Σαν Φρανσίσκο συναντά κανείς σειρά από αμπελώνες να «ανεβαίνουν» τις πλαγιές των λόφων. Είναι μια από τις κορυφαίες αμπελουργικές περιοχές στον κόσμο για περισσότερο από έναν αιώνα.
Πολλά από τα πρώτα αμπέλια (για εμπορική χρήσης) της περιοχής φυτεύτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1850 από Ευρωπαίους αποίκους που πειραματίστηκαν με ποικιλίες από το Μπορντό και άλλες δημοφιλείς περιοχές στη Γαλλία και τη Γερμανία, περίεργοι να δουν αν θα ανθίσουν στο ηλιόλουστο, εύκρατο κλίμα και βραχώδεις έδαφος. Αλλά η Καλιφόρνια δεν θα είχε κερδίσει ποτέ τέτοια αμπελουργική αναγνώριση, αν δεν υπήρχε η ελάχιστα γνωστή ιστορία ενός Ιάπωνα μετανάστη ονόματι Κανάιε Ναγκασάουα.
Όπως διαβάζουμε στη στήλη Rediscovering America του BBC, γεννημένος σε μια οικογένεια σαμουράι, ο Κανάιε μεταφέρθηκε λαθραία από την Ιαπωνία των Σογκούν, για να γίνει μόνο ιδρυτικό μέλος μιας ουτοπικής σέκτας και τελικά να αφιερωθεί στην οινοποιΐα και να καθιερωθεί ως «βασιλιάς του κρασιού της Καλιφόρνια». Έζησε μια ζωή που ξεπερνά και την κινηματογραφική φαντασία. Στην κορυφή της επιρροής του στις αρχές του 20ου αιώνα, είχε ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στην Καλιφόρνια, παράγοντας περισσότερα από 200.000 γαλόνια κρασιού τον χρόνο από τους αμπελώνες του κτήματος Fountaingrove 2.000 στρεμμάτων στη Σάντα Ρόζα.
Ο «βασιλιάς του κρασιού» βοήθησε τον διάσημο Αμερικανό βοτανολόγο Λούθερ Μπέρμπανκ να διδάξει κηπουρική, συμβουλεύτηκε Ιάπωνες αξιωματούχους και φιλοξένησε τους Τόμας Έντισον Χένρι Φορντ και άλλες αξιόλογες προσωπικότητες στο πολυτελές κτήμα του Sonoma. Ωστόσο, ο Ναγκασάουα είχε σχεδόν ξεχαστεί όταν οι ντόπιοι αμπελουργοί Γουόλτερ και Μαρίκε Μπικ αγόρασαν γη δίπλα στο αρχικό κτήμα Fountaingrove για να φυτέψουν αμπελώνες. Καθώς άρχισαν να ερευνούν την ιστορία της περιοχής, ανακάλυψαν μια περίπλοκη κληρονομιά θριάμβου, προκατάληψης και απώλειας.
«Η μητέρα μου ήθελε να φέρει πίσω την κληρονομιά της γης μας και όταν έμαθε για τον Ναγκασάουα, θέλησε να πει αυτή την εκπληκτική ιστορία για μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα στην κομητεία Σόνομα που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν», δήλωσε στο BBC ο Ρενέ Μπικ, γιος της Μαρίκε και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Paradise Ridge. Στο μικρό, οικογενειακά διοικούμενο οινοποιείο θα βρει κανείς φωτογραφίες του Ναγκασάουα και της οικογένειάς του μπροστά από τους αμπελώνες, να διασκεδάζουν στο περίτεχνο αρχοντικό του Fountaingrove ή να επιβλέπουν τις εργασίες. Υπάρχουν επίσης αντίγραφα των πρώιμων ετικετών του οινοποιείου. Μπουκάλια σαμπάνιας Fountaingrove, μπορντό, riesling και pinot blanc. Και ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί του “Pure Wine Grape Juice” που πωλήθηκε κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης τη δεκαετία του 1920.
Η ανιψιά του Ναγκασάουα, Έιμι, και ο εγγονός του, Κοσούκε, μεγάλωσαν στο κτήμα Fountaingrove. Από τα αντικείμενα που τον θυμίζουν ακόμη στους απογόνους του είναι ένα μακρύ, κυρτό ξίφος σαμουράι που ο Ναγκασάουα έφερε πίσω από την Ιαπωνία όταν επέστρεψε για να την επισκεφτεί ως ενήλικας. Όταν είχε φύγει για πρώτη φορά για την Αμερική ήταν αναγκασμένος να κόψει τα μαλλιά του και να εγκαταλείψει τα ξίφη. Το γεγονός ότι ανέκτησε το σπαθί αυτό είχε τεράστια συναισθηματική αξία.
naftemporiki.gr