Ποσό – μαμούθ της τάξεως του 1 δισ. λιρών θα προσφέρει η βρετανική κυβέρνηση στο Παγκόσμιο Ταμείο, προκειμένου να καταπολεμηθεί το AIDS, η φυματίωση και η ελονοσία, έξι και πλέον εβδομάδες μετά τις αντίστοιχες δεσμεύσεις που ανέλαβαν άλλες χώρες.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό, που καλύπτει την περίοδο 2023-2025, είναι κατά 30% λιγότερο σε σχέση με τη δέσμευση της Βρετανίας κατά τον προηγούμενο κύκλο χρηματοδοτήσεων το 2019, και κάτω από το 1,8 δισ. λίρες που ζητήθηκε αυτή τη φορά.
Ιστορικά η Βρετανία αποτελεί βασικό δωρητή του Ταμείου. Η απουσία της προκάλεσε έκπληξη όταν ηγέτες άλλων μεγάλων δυνάμεων υποσχέθηκαν 14,25 δισ. δολάρια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.
Άλλες χώρες της Ομάδας των 7 (G7) αύξησαν τις δωρεές τους, δεδομένης της πρωτοφανούς ανάγκης μετά την πανδημία, που εμπόδισε τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν άλλες επείγουσες υγειονομικές ανάγκες.
Ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους
«Το ταμείο αυτό δίνει ελπίδα και ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους που διαφορετικά θα υπέφεραν», δήλωσε ο Άντριου Μίτσελ, ο Βρετανός υπουργός Ανάπτυξης.
Το Παγκόσμιο Ταμείο χαιρέτησε την εξέλιξη αυτή, αλλά οργανισμοί που ασχολούνται με το θέμα δήλωσαν ότι δεν αρκεί.
«Για δεκαετίες, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια απόκριση σε τέτοιου είδους μολυσματικές ασθένειες, αλλά όχι πια», δήλωσε ο Μάικ Πλιντμορ, επικεφαλής της STOPAIDS, σε ανακοίνωση.
Η Malaria No More δήλωσε ότι η περικοπή μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα προϊόντα που μπορούν να σώσουν ζωές και που ήταν έτοιμα να αποσταλούν, όπως δίχτυα νέας γενιάς για την προστασία από τα κουνούπια που κατασκευάζονται στο Λίβερπουλ της Βρετανίας, δεν θα καταφέρουν να φθάσουν σε αυτούς που τα έχουν άμεσα ανάγκη.
Το Παγκόσμιο Ταμείο εκτιμά ότι έχει σώσει 50 εκατ. ζωές από τότε που δημιουργήθηκε το 2002 αλλά η Covid-19 εκτροχίασε την πρόοδο που είχε καταγραφεί και η κατάσταση δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.