Skip to main content

Τετ α τετ Μπάιντεν – Σι στο Μπαλί: Η θερμή χειραψία και οι πρώτες δηλώσεις

REUTERS/Kevin Lamarque

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί της Ινδονησίας – η πρώτη δια ζώσης από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν και σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν λίγο μετά τις 17:30 (τοπική ώρα) σε ένα ξενοδοχείο της πόλης και επρόκειτο να συζητήσουν για όλα τα φλέγοντα διμερή και διεθνή θέματα για περίπου δύο ώρες.

REUTERS/Kevin Lamarque

Μπροστά στις κάμερες το κλίμα ήταν θερμό με σφιχτές χειραψίες και χαμόγελα και τον Μπάιντεν να λέει στον Κινέζο ομόλογό σου «χαίρομαι που σε βλέπω. Μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου να δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους, να αποτρέψουν το να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και να βρουν τρόπους να εργαστούν καλύτερα μαζί». «Χαίρομαι κι εγώ που σε βλέπω» απάντησε ο Σι, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή όλοι ενεδιαφέρονται για τη σχέση Κίνας – ΗΠΑ, αφού είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το συμφέρον των δύο χωρών και των λαών τους, αλλά και για όσα περιμένει από εμάς η διεθνής κοινότητα». Πρέπει να «ανυψώσουμε αυτή τη σχέση» τόνισε.

REUTERS/Kevin Lamarque

Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντησή του με τον Σι, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας την Κυριακή. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε την προσέγγισή του και προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης στο εσωτερικό της χώρας του, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ ο Σι εξασφάλισε τον περασμένο μήνα μια ιστορική, τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας.

«Το ξέρω ότι πηγαίνω ενισχυμένος αλλά δεν το χρειάζομαι αυτό. Γνωρίζω τον Σι Τζινπίνγκ, έχω περάσει μαζί του περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη», είχε δηλώσει χθες ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στην Καμπότζη, αφού έγιναν γνωστές οι εξελίξεις για την αμερικανική Γερουσία. Πρόσφατα είχε επίσης πει πως δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε θεμελιώδεις παραχωρήσεις όταν συναντήσει τον Σι και ότι επιθυμεί και οι δυο τους να ορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους και να επιλύσουν σημεία σύγκρουσης.

Από τη συνάντηση είναι απίθανο να προκύψουν απτά αποτελέσματα και δεν αναμένεται κάποια κοινή δήλωση, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί μια σχέση που έχει σημαδευτεί από αυξανόμενη ένταση τα τελευταία χρόνια αναφορικά με σειρά θεμάτων –από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους αμερικανικούς περιορισμούς στην κινεζική τεχνολογία.

naftemporiki.gr