Η ανακοίνωση για την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την δυτική όχθη του Δνείπερου, στην περιφέρεια της Χερσώνας, έχει θεωρηθεί σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πιθανή καμπή έπειτα από εννέα μήνες μαχών.
Το Κίεβο ωστόσο τηρεί εξαιρετικά επιφυλακτική στάση, τονίζοντας ότι μέχρι να δει την ουκρανική σημαία να κυματίζει στην περιοχή, «δεν έχει νόημα να μιλάμε για ρωσική απόσυρση». Η ουκρανική πλευρά ουσιαστικά ανησυχεί ότι πρόκειται για παγίδα της Μόσχας.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), είναι απίθανο να πρόκειται για παγίδα που προορίζεται να παρασύρει τα ουκρανικά στρατεύματα σε δαπανηρές μάχες κοντά στην πόλη της Χερσώνας. Οι αναλυτές στηρίζουν την εκτίμησή τους σε πολλές ενδείξεις που το αποδεικνύουν:
- οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τον εξοπλισμό τους αποσύρονται σταθερά από τη δυτική όχθη πέρα από τον ποταμό Δνείπερο, και
- οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει και προετοιμάζονται για απόσυρση με τρόπο που δεν συμβαδίζει με μια εκστρατεία με στόχο την εξαπάτηση για να παγιδεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
«Οι Ρώσοι διοικητές θα προσπαθήσουν σίγουρα να επιβραδύνουν την προώθηση της Ουκρανίας για να διατηρήσουν μια ομαλή αποχώρηση, και ορισμένες δυνάμεις μπορεί να παραμείνουν για να καθυστερήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην ίδια την πόλη της Χερσώνας, ωστόσο, αυτή η μάχη θα είναι ένα μέσο για την απόσυρση όσο το δυνατόν περισσότερων ρωσικών μονάδων με καλή τάξη», εκτιμούν.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν, σημειώνοντας ότι η ρωσική θέση είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί στη Χερσώνα. «Οι Ουκρανοί έχουν πολεμήσει σκληρά, και έχουν επιτύχει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας και επιχειρήσεις με ψυχολογική επίδραση, για να καταστήσουν αβάσιμη τη ρωσική θέση στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι Ρώσοι που αποσύρονται θα δέχονται επίθεση όπου είναι δυνατόν», λέει χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνει όμως το γεγονός ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν (επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία) συνέστησε την απόσυρση και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αποδέχθηκε την απόφασή του, όπως ανακοινώθηκε χθες;
1. Πρώτα από όλα, όπως εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, οι δηλώσεις των Σοιγκού και Σουροβίκιν σηματοδοτούν την αρχή μιας σταθερής υποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τον ποταμό Δνείπερο σε προετοιμασμένες θέσεις στην ανατολική (αριστερή) όχθη για τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος των ρωσικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της 76ης και 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Εφόδου και του 22ου Σώματος Στρατού.
Ο Σουροβίκιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα μισά από τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου θα αναδιαταχθούν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Ολόκληρο το ρωσικό απόσπασμα θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να αποσυρθεί πέρα από τον ποταμό Δνείπερου και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την απόσυρση με σχετικά καλή τάξη υπό την πίεση της Ουκρανίας.
«Η μάχη της Χερσώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση – δίνοντας προτεραιότητα στην υποχώρηση των δυνάμεών τους πέρα από τον ποταμό με καλή τάξη και καθυστερώντας τις ουκρανικές δυνάμεις, αντί να επιδιώκουν να σταματήσουν εντελώς την ουκρανική αντεπίθεση», σημειώνει το αμερικανικό think tank υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική αντεπίθεση στην κατεύθυνση της Χερσώνας πιθανότητα πέτυχε. Σύμφωνα με το ISW, η ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή είχε ως στόχο να αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν κατά μήκος του Δνείπερου χωρίς να απαιτηθούν μεγάλες ουκρανικές χερσαίες επιθέσεις.
Στο ίδιο σημείο στέκεται και ο Ράιαν, λέγοντας πως η υποχώρηση των Ρώσων πρόκειται για επικύρωση της στρατιωτικής στρατηγικής της Ουκρανίας και της προσέγγισης που ακολουθεί η ανώτερη ηγεσία της. «Τα καταφέρνουν και οι Ρώσοι το ξέρουν. Αυτό θα ενισχύσει επίσης το ηθικό στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα», λέει χαρακτηριστικά.
2. Είναι απίθανο οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν σύντομα μια μεγάλης κλίμακας διέλευση του Δνείπερου στην ανατολική όχθη. «Οι Ουκρανοί, που προτιμούν να επιτίθενται έμμεσα, να επιβαρύνουν την υλικοτεχνική υποστήριξη του εχθρού και τις διαδικασίες εντολής και ελέγχου, και να διαβρώνουν τους Ρώσους από μέσα, θα αναζητήσουν άλλες ευκαιρίες σε άλλες περιοχές για να εκκαθαρίσουν τους Ρώσους από το νότο», εκτιμάει.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο του 60% της επαρχίας της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένης και της ακτογραμμής στην Αζοφική Θάλασσα. Όμως όσο τα στρατεύματα της Μόσχας ελέγχουν και οχυρώνουν την ανατολική πλευρά του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα δυσκολεύονται να προκαλέσουν προβλήματα στο κανάλι που μεταφέρει φρέσκο νερό στην Κριμαία, εξηγεί το CNN.
3. Θα συνεχιστούν τα σε βάθος χτυπήματα της Ουκρανίας. Η ανακατάληψη της Χερσώνας θα επεκτείνει την περιοχή στο νότο όπου συστήματα όπως τα HIMARS μπορούν να φτάσουν για να διαμορφώσουν και να χτυπήσουν δραστηριότητες για την υποστήριξη μελλοντικών επιθέσεων.
4. Η υποχώρηση σταματά κάθε μελλοντικό ρωσικό σχέδιο για την Οδησσό, όπως εξηγεί ο Ράιαν προσθέτοντας ότι φέρνει τους Ουκρανούς ένα βήμα πιο κοντά στην ανακατάληψη του Νότου. «Η κατάληψη της Χερσώνας είναι επίσης μια σημαντική επιχείρηση για μια μελλοντική εκστρατεία για την ανακατάληψη της Κριμαίας», συμπληρώνει.
5.Η ανακοίνωση μπορεί να έγινε από τον στρατό, αλλά η εκχώρηση εδάφους είναι πολιτική. «Δεν υπάρχει περίπτωση να είχε συμβεί αυτό χωρίς την υπογραφή του Πούτιν», λέει χαρακτηριστικά ο Ράιαν. Και αυτό συνιστά κατά τον ίδιο απόδειξη ότι ο Πούτιν μπορεί να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να λάβει ορθολογικές αποφάσεις.
6. Ο ρυθμός και η οργάνωση οποιασδήποτε ρωσικής υποχώρησης που έχει σχεδιαστεί, θα αποκαλύψει πολλά για το ηθικό και την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων στο Nότο. «Η διεξαγωγή μιας τακτικής απόσυρσης σε καλή τάξη είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες», προειδοποιεί ο αναλυτής.
7. Δεδομένου του χρόνου που είχαν οι Ρώσοι για να προετοιμάσουν την υποχώρησή τους, πιθανότατα δεν θα αφήσουν πίσω τους τόσο εξοπλισμό και πυρομαχικά όσα άφησαν στο Χάρκοβο. «Μπορεί να μην είναι ένα μπόνους για την ανάκτηση εξοπλισμού του εχθρού για τους Ουκρανούς».
8. Οι Ρώσοι μπορεί να συνοδεύσουν αυτήν την απόσυρση με ενισχυμένα στρατηγικά χτυπήματα σε άλλα σημεία της Ουκρανίας. Ενώ το δικό τους απόθεμα όπλων κρούσης μεγάλης εμβέλειας είναι πολύ μικρότερο, αναζητούν περισσότερα από το Ιράν.
Southern Axis Update:
The #Ukrainian counteroffensive in the #Kherson direction—a coordinated interdiction campaign to force #Russian forces to withdraw across the #Dnipro without necessitating major Ukrainian ground offensives—has likely succeeded. /1https://t.co/ZnA57LH0qF pic.twitter.com/HNj1A4bc1f
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) November 10, 2022
«Από τη ρωσική σκοπιά, αυτά τα χτυπήματα θα συνεχίσουν τον ενεργειακό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και θα παρέχουν επίσης υλικό για να αποσπάσουν την προσοχή του ρωσικού κοινού από την απόσυρση και την απώλεια εδάφους στη Χερσώνα», κάτι που είναι σημαντικό για τον Πούτιν. «Έχοντας διαβεβαιώσει τον ρωσικό λαό, κατά τη δήλωση προσάρτησης, ότι η Χερσώνα θα είναι για πάντα μέρος της Ρωσίας, ο Πούτιν θα χρειαστεί μια ιστορία για να δικαιολογήσει την απόσυρση και να αποσπάσει την προσοχή του εγχώριου κοινού από αυτήν».
9. Έχοντας να υπερασπιστεί λιγότερη επικράτεια και σε συνδυασμό με την εισροή κινητοποιημένων στρατευμάτων, ο Σουροβίκιν μπορεί να ξαναχτίσει επικίνδυνες μονάδες μάχης και υποστήριξης. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει επιχειρησιακά αποθέματα στα νότια ή στα ανατολικά.
«Οι τοποθεσίες στις οποίες αναπτύσσονται τα αποσυρθέντα στρατεύματα θα παρέχουν επίσης πληροφορίες για την κατάστασή τους καθώς και για τις πιθανές προτεραιότητες του στρατηγού Σουροβίκιν για τον χειμώνα και τις αρχές του 2023. Αυτή η παγίωση μπορεί επίσης να παρατείνει τον πόλεμο».
naftemporiki.gr