Αντιδράσεις και διαμάχες προκάλεσε στο Ευρωκοινοβούλιο η συνέντευξη τύπου της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις, Σόφι ιν’τ Βελντ, με το ΕΛΚ να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και τον επικεφαλής της επιτροπής Γερόν Λέναρς, να κάνει δηλώσεις σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντασης.
Η εισηγήτρια της PEGA παρουσίασε ένα προσχέδιο της έκθεσης για τις παρακολουθήσεις αναφέρει ο επικεφαλής της επιτροπής Γερόν Λέναρς που άλλωστε ανήκει στο ΕΛΚ, τονίζοντας ότι «δεν είναι τελική εκδοχή και δεν μπορεί -σε αυτό το σημείο- να νοηθεί ως τα συμπεράσματα ή η θέση της επιτροπής της PEGA συνολικά».
«Όλα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες στο σχέδιο έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις, όπως θα έχουν εγκριθεί στο τέλος της περιόδου δραστηριότητάς μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό της» επισημαίνει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Λέναρς.
«Οι συζητήσεις για τα πορίσματα της Επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας» καταλήγει ο επικεφαλής της PEGA.
Τι ανέφερε η Σόφι ιν’τ Βελντ
«Επειγόντως» πρέπει να διερευνηθεί η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA. Όπως τόνισε η Σόφι Ιν’τ Βελντ, εισηγήτρια της PEGA. η χρήση τέτοιων λογισμικών παρακολούθησης είναι «απειλή για τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Το προσχέδιο της έκθεσης αφήνει αιχμές για τις εκλογές την Ελλάδα και αναφέρει πως η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023.
Η PEGA επισημαίνει ότι η παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες λογισμικού κατασκοπείας διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων.
Η κ. ιν’τ Βελντ, η οποία δέχθηκε «βροχή» ερωτησεων, τόνισε πως η Ευρώπη δείχνει ανακουφισμένη σε περιπτώσεις όπως η ΗΠΑ και η Βραζιλία, όπου τελικά για παράδειγμα δεν κέρδισε ο Μπολσονάρου, γιατί θα ήταν απειλή για τη Δημοκρατία. Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη; Η Δημοκρατία δεν αφορά μόνο ξεχωριστά τα κράτη-μέλη. Υπάρχει κενό στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, παρά την πρόοδο. Ή είμαστε μια ενιαία κοινότητα, ή τα θέματα είναι καθαρά εθνικά. Δεν γίνεται να τα έχουμε και τα δύο».
«Αυτοί που παρακολουθούν, που παρακολουθούν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΚΟ, οι ίδιοι κάθονται στο τραπέζι και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Οι πέντε χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο έχουν τόσους κατοίκους όσους το 1/4 της Ευρώπης. Αυτό έχει βάρος για το Συμβούλιο», υπογράμμισε.
Αντιδράσεις από το ΕΛΚ
Οι τοποθετήσεις της Σόφι ιν’τ Βελντ στη συνέντευξη Τύπου για το προσχέδιο της PEGA για τις υποκλοπές δεν βρήκαν σύμφωνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ΕΛΚ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, για το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν με τόσο σύντομη ειδοποίηση για τη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαζόταν το σχέδιο έκθεσης.
«Λυπούμαστε επίσης που τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου. Θεωρούμε έκπληξη το γεγονός ότι κάλεσε συνέντευξη Τύπου πριν καν ολοκληρώσει την έκθεση».