Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κόμματος και της εισηγήτριας της PEGA, Σόφι ιν’τ Βελντ, με αφορμή το σχέδιο της έκθεσης για τις υποκλοπές, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο συντονιστής του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στην PEGA), Xουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των μελών του ΕΛΚ στην PEGA προς την εισηγήτρια στηλιτεύοντας τόσο τους χειρισμούς της, όσο και τη συμπεριφορά της.
«Εξ ονόματος των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή PEGA, θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν με τόσο σύντομη ειδοποίηση για τη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαζόταν το σχέδιο έκθεσης. Λυπούμαστε επίσης που τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου. Θεωρούμε έκπληξη το γεγονός ότι κάλεσε συνέντευξη Τύπου πριν καν ολοκληρώσει την έκθεση. Κατανοούμε την προσπάθεια και τον χρόνο που καταβλήθηκε σε μια τόσο μακροσκελή έκθεση, αλλά δεν πιστεύουμε ότι ο χρονικός περιορισμός πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, καθώς προσφερθήκαμε επανειλημμένα να αναβάλουμε την προθεσμία και η εισηγήτρια αρνήθηκε να την παρατείνει επανειλημμένα. Αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα μέλη της Επιτροπής από την ίδρυση της PEGA» αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Ζόιντο.
Τονίζει παράλληλα ότι «το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά της εισηγήτριας κατά την τελική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε αναλυτικά τις ατομικές της απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο, παρόλο που τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν συμφωνήσει σε κοινή δήλωση κατόπιν διαπραγματεύσεων προκειμένου να δείξουν κοινές θέση σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι παρουσίαζε κοινή άποψη της επιτροπής».
«Υπενθυμίζουμε ότι το έργο της Επιτροπής είναι συλλογική προσπάθεια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα ατομικής πολιτικής εκστρατείας. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης θητείας της PEGA θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί με περισσότερη συνεργασία» καταλήγει ο Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο.
Η κ. ιν’τ Βελντ, χαρακτήρισε το ζήτημα των υποκλοπών «πανευρωπαϊκό» και τόνισε ότι δεν αφορά μόνο κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αλλά όλη την Ένωση: «η Ευρώπη δείχνει ανακουφισμένη σε περιπτώσεις όπως η ΗΠΑ και η Βραζιλία, όπου τελικά για παράδειγμα δεν κέρδισε ο Μπολσονάρου, γιατί θα ήταν απειλή για τη Δημοκρατία. Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη; Η Δημοκρατία δεν αφορά μόνο ξεχωριστά τα κράτη-μέλη. Υπάρχει κενό στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, παρά την πρόοδο. Ή είμαστε μια ενιαία κοινότητα, ή τα θέματα είναι καθαρά εθνικά. Δεν γίνεται να τα έχουμε και τα δύο».
«Αυτοί που παρακολουθούν, που παρακολουθούν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΚΟ, οι ίδιοι κάθονται στο τραπέζι και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Οι πέντε χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο έχουν τόσους κατοίκους όσους το 1/4 της Ευρώπης. Αυτό έχει βάρος για το Συμβούλιο», υπογράμμισε.
naftemporiki.gr