Skip to main content

Σόφι ιν’τ Βελντ: Οι ίδιοι που είναι ένοχοι για τις παρακολουθήσεις, αποφασίζουν για την Ευρώπη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η Δημοκρατία δεν αφορά μόνο ξεχωριστά τα κράτη-μέλη. Υπάρχει κενό στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, παρά την πρόοδο. Ή είμαστε μια ενιαία κοινότητα, ή τα θέματα είναι καθαρά εθνικά. Δεν γίνεται να τα έχουμε και τα δύο», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου η εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές, Σόφι ιν'τ Βελντ.

«Επειγόντως» πρέπει να διερευνηθεί η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA. Όπως τόνισε η Σόφι Ιν’τ Βελντ, εισηγήτρια της PEGA. η χρήση τέτοιων λογισμικών παρακολούθησης είναι «απειλή για τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ειδικά για την Ελλάδα, το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρει πως η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023.

Η PEGA επισημαίνει ότι η παρακολούθηση για πολιτικούς λόγους δεν είναι καινούργια για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες λογισμικού κατασκοπείας διευκολύνουν πολύ την παράνομη παρακολούθηση, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του λογισμικού παρακολούθησης δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA. Η κ. ιν’τ Βελντ στη συνέντευξη τύπου επεσήμανε ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις», αλλά «λίγες πληροφορίες» και για τις παρακολουθήσεις στην Ισπανία.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και δίνει άφθονο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτές οι ταραγμένες εποχές απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία.

Μάλιστα επεσήμανε ότι «η Ευρώπη δείχνει ανακουφισμένη σε περιπτώσεις όπως η ΗΠΑ και η Βραζιλία, όπου τελικά για παράδειγμα δεν κέρδισε ο Μπολσονάρου, γιατί θα ήταν απειλή για τη Δημοκρατία. Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη; Η Δημοκρατία δεν αφορά μόνο ξεχωριστά τα κράτη-μέλη. Υπάρχει κενό στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, παρά την πρόοδο. Ή είμαστε μια ενιαία κοινότητα, ή τα θέματα είναι καθαρά εθνικά. Δεν γίνεται να τα έχουμε και τα δύο».

«Αυτοί που παρακολουθούν, που παρακολουθούν δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΚΟ, οι ίδιοι κάθονται στο τραπέζι και παίρνουν αποφάσεις που αφορούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Οι πέντε χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο έχουν τόσους κατοίκους όσους το 1/4 της Ευρώπης. Αυτό έχει βάρος για το Συμβούλιο», υπογράμμισε.

Το προσχέδιο της έκθεσης, εκτιμά παράλληλα ότι οι αποκαλύψεις για χρήση λογισμικού παρακολούθησης και η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ αφηγούνται μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού και πολιτικής επιρροής.

Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων για την ταυτότητα του αγοραστή και χρήστη του Predator στις ελληνικές περιπτώσεις, δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ποιος παράγοντας έχει αποκτήσει το Predator, υπογραμμίζει το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA.

Αναφέρεται επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αδιαπέραστης πολυπλοκότητας, αλλά υπάρχουν λίγα πρόσωπα και οντότητες που διαδραματίζουν βασικό ρόλο.

Τέλος, στο προσχέδιο της έκθεσης όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κατ’ αρχήν ένα αρκετά ισχυρό νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, οι νομικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες διασφαλίσεις και ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχο και τη λογοδοσία.

naftemporiki.gr