Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να χτίζει αμυντικές δομές γύρω από την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για να γίνει αυτό, αναφέρει η βρετανική έκθεση, δύο εργοστάσια παράγουν τσιμεντένιες πυραμιδικές αντιαρματικές κατασκευές, που είναι γνωστές ως «δόντια του δράκου».
Οι αντιαρματικές αυτές κατασκευές πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί μεταξύ της Μαριούπολης και του χωριού Νικόλσκε, και από τη βόρεια Μαριούπολη έως το χωριό Στάρι Κριμ, στα όρια με την Κριμαία.
https://twitter.com/DefenceHQ/status/1589871873042444288
Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της «χερσαίας γέφυρας» της Μόσχας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, και βασική γραμμή επικοινωνίας logistics, υπενθυμίζει η βρετανική έκθεση υποστηρίζοντας ότι τα «δόντια του δράκου» στην συγκεκριμένη περιοχή εξυπηρετούν επιπλέον για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία πόλεις της Ουκρανίας, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Η Ρωσία ενισχύει τις γραμμές της στις περιοχές κατοχής, διαπιστώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμώντας ότι αυτή η δραστηριότητα υποδεικνύει πως η Ρωσία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να ετοιμάσει την άμυνά της σε βάθος, πίσω από τη σημερινή πρώτη γραμμή, πιθανώς σε μια προσπάθεια να αποτρέψει οποιαδήποτε ταχεία πρόοδο της Ουκρανίας.
Η χρησιμότητά τους
Σχολιάζοντας την έκθεση, ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας Μικ Ράιαν σημειώνει τα εξής:
Πρώτον, αυτές οι ζώνες με εμπόδια καταδεικνύουν την πολιτική σημασία των περιοχών όπου τοποθετούνται. «Αυτά τα εμπόδια φαίνεται να αποτελούν δήλωση πολιτικής βούλησης». Με «ανοιχτή» την πιθανότητα να χάσει τον έλεγχο της επαρχίας Χερσώνα που βρίσκεται στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, η Ρωσία πρέπει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της να κρατήσει τα υπόλοιπα μέρη της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει.
Δεύτερον, η ρωσική κυβέρνηση – στα μηνύματά της που απευθύνονται στο εγχώριο κοινό – πρέπει να αντισταθμίσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και τις ιστορίες χάους στο σύστημα κινητοποίησης των δυνάμεών της. «Αυτές οι ζώνες εμποδίων παρέχουν ένα αντί-μήνυμα σχετικά με τη σοβαρή στάση της ρωσικής κυβέρνησης στο να διατηρήσει τα εδάφη».
Τρίτον, τα φυσικά εμπόδια εξακολουθούν να έχουν κάποια στρατιωτική χρησιμότητα. Συνήθως συνδυάζουν νάρκες, σύρματα, «δόντια του δράκου» και άλλα εμπόδια για να κάνουν δύσκολο το πέρασμα.
https://twitter.com/WarintheFuture/status/1589899313077170176
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μεγάλες επιφυλάξεις, εξηγεί ο Ράιαν συνοψίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά των ζωνών αυτών στις συγκρούσεις:
- Τα τακτικά εμπόδια πρέπει πάντα να συνοδεύονται από παρατήρηση και πυρά. Αυτό σημαίνει ότι το είδος των ζωνών εμποδίων που κατασκευάζουν οι Ρώσοι θα πρέπει να είναι υπό επιτήρηση (εδάφους ή αέρα, ή συνδυασμός και των δύο).
- Τα εμπόδια πρέπει επίσης να βρίσκονται σε απόσταση βολής. Αυτό σημαίνει ότι ένας εχθρός που τα πλησιάζει ή προσπαθεί να τα παραβεί, μπορεί γρήγορα να εμπλακεί σε άμεση και έμμεση ανταλλαγή πυρών.
- Τα εμπόδια σχεδιάζονται για να μπορούν να δεσμεύσουν τις δυνάμεις του εχθρού σε περιοχή εμπλοκής, να «μπλοκάρουν» ή να «διορθώσουν» έναν εχθρό σε μια περιοχή εμπλοκής ή να «διαταράξουν» τον σχηματισμό ή την ταχύτητα μιας προωθούμενης δύναμης.
- Τα τεχνητά εμπόδια πρέπει πάντα να ενισχύουν φυσικά εμπόδια όπως ποτάμια, δάση, αστικές περιοχές.
- Τα εμπόδια απαιτούν ευφυΐα και σχεδιασμό, και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός μεγαλύτερου τακτικού σχεδίου από τον ανώτερο διοικητή.
- Η χρήση εμποδίων απαιτεί πόρους. Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί πολιτικούς εργολάβους για την κατασκευή τους, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένας πόρος που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα – όπως η ανοικοδόμηση των πόλεων και των κωμοπόλεων.
«Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι δεδομένης της επερχόμενης εισροής στην Ουκρανία μεγάλου αριθμού κακώς εκπαιδευμένων, πρόσφατα κινητοποιημένων στρατευμάτων, οι Ρώσοι πιθανώς πιστεύουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την εκπαίδευση με φυσικά εμπόδια στο πεδίο της μάχης», αναφέρει ο αναλυτής προσθέτοντας ότι η άμυνα πίσω από τα εμπόδια είναι πολύ απλή τακτική.
«Τόσο το δυτικό όσο και το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα διατηρεί τη χρήση εμποδίων στις τακτικές επιχειρήσεις. Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις πρέπει να πολεμήσουν για να καταλάβουν εδάφη στην Ουκρανία και πρέπει να πιστέψουν ότι αυτά τα εμπόδια θα βοηθήσουν σε αυτόν τον στόχο από εδώ και στο εξής», συνεχίζει εκφράζοντας στη συνέχεια τον προβληματισμό του: «το μεγάλο ερώτημα στην Ουκρανία είναι αν αυτά τα εμπόδια έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί κυρίως για το στρατιωτικό τους αποτέλεσμα ή αν υπάρχουν καθαρά για να ενισχύσουν ένα πολιτικό αφήγημα που λέγεται στη Ρωσία».
Ο ίδιος εκτιμάει ότι τα εμπόδια έχουν τοποθετηθεί και για τις στρατιωτικές τους χρήσεις. «Αυτά τα εμπόδια έχουν κάποια πολιτική και κάποια στρατιωτική χρησιμότητα. Αλλά ο τελικός αντίκτυπός τους θα φανεί στις μάχες που θα έρθουν τον χειμώνα και το 2023», καταλήγει.
naftemporiki.gr