Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι το πεδίο που επέλεξε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι για να δείξει ότι η πολιτική της Ιταλίας αλλάζει. Σε ό,τι αφορά τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων ισχύει, πλέον, η γραμμή των «επιλεκτικών αποβιβάσεων».
Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, επιμένει ότι στο εξής θα μπορούν να κατεβαίνουν στην ξηρά μόνον ανήλικα, γυναίκες και ασθενείς. Όπως έγινε ήδη άλλωστε με το πλοίο Humanity 1, στο λιμάνι της Κατάνια: Δόθηκε άδεια αποβίβασης σε 144 μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά 35 άνδρες παραμένουν ακόμη στο σκάφος. Ο κυβερνήτης αρνείται να απομακρυνθεί από το λιμάνι και ζητά να αποβιβαστούν, αλλά οι ιταλικές αρχές δεν δίνουν την αναγκαία συναίνεση. Παράλληλα, και στο πλοίο Geo Barents των Γιατρών χωρίς Σύνορα, που έφτασε χθες στην Κατάνια παραμένουν «εγκλωβισμένοι» πάνω από διακόσιοι μετανάστες.
«Πρόκειται για οργανωμένα ταξίδια, τα οποία είναι όλο και πιο επικίνδυνα. Πρέπει να πατάξουμε το δουλεμπόριο αυτό, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών, διότι είναι στενά συνδεδεμένα», δήλωσε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ματέο Σαλβίνι, ο νέος υπουργός Υποδομών. Ο γραμματέας της Λέγκα κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ιταλικής ακτοφυλακής, για να μπορεί να έχει λόγο στην διαχείριση του μεταναστευτικού.
«Εύκολη λύση» για τη Μελόνι το Μεταναστευτικό;
Ο στόχος είναι «να αποθαρρυνθεί» η δράση των μη κυβερνητικών οργανισμών, έστω και αν τα στοιχεία των φετινών αποβιβάσεων δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των «απελπισμένων της θάλασσας» φτάνει στις ιταλικές ακτές με μικρές βάρκες και πλεούμενα.
Πολλοί νομικοί, από την μεριά τους, τονίζουν ότι η νέα αυτή στάση της Ιταλίας αντιβαίνει σε όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο. Από την στιγμή, μάλιστα, που ο Κανονισμός του Δουβλίνου συνεχίζει να είναι σε πλήρη ισχύ.
Αλλά η Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται σε δύσκολη θέση: δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην Οικονομία, στο Ενεργειακό και, φυσικά, ούτε στο Ουκρανικό. Η γραμμή της σε αυτούς τους τομείς παραμένει ουσιαστικά ίδια με εκείνη της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι. Χρειάζεται λοιπόν μια εύκολη και σχετικά ανέξοδη λύση, για να ικανοποιήσει -έστω και προσωρινά- τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους της.
Πηγή: Deutche Welle