Skip to main content

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο «εφιάλτης» των Ρεπουμπλικανών για την Ουκρανία

SHUTTERSTOCK

Οι φωνές όσων ζητούν τουλάχιστον να μειωθεί η αμερικανική βοήθειας προς την Ουκρανία, αυξάνονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στη βοήθεια που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κερδίσει-όπως αναμένεται -την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ίσως κρίνει και την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας στείλει μέχρι στιγμής βοήθεια ύψους 52 δισ. ευρώ, είναι μακράν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των Ουκρανών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής από την Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ-Γκριν είναι κατηγορηματική : «Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θέλουν ούτε μια δεκάρα να πάει στην Ουκρανία», είπε η Τέιλορ-Γκριν, κατά την προεκλογική της εκστρατεία αυτή την εβδομάδα.

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πάντως ότι αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί, αλλά οι φωνές όσων ζητούν τουλάχιστον να μειωθεί η αμερικανική βοήθειας προς την Ουκρανία, αυξάνονται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η αποδέσμευση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, θα γίνει τουλάχιστον πιο δύσκολη.

Η ΕΕ υπόσχεται νέα βοήθεια στο Κίεβο

Η Ευρωπαική Ένωση , αντίθετα, σχεδιάζει να στείλει νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι οτι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της φον ντερ Λάιεν με τον Ζελένσκι , η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το νέο πακέτο θα δοθεί  σε μηνιαίες δόσεις 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η βοήθεια θα δοθεί με ευνοϊκά δάνεια , που θα συμβάλλουν «σημαντικά» στις οικονομικές ανάγκες του Κιέβου για το 2023.

Μέχρι τώρα , οι ευρωπαικές χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ , έχουν χορηγήσει από κοινού στο Κίεβο βοήθεια ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ. « Τα νέα κεφάλαια θα στηρίξουν επίσης την Ουκρανία για να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ» , ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

naftemporiki.gr