Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ χρησιμοποίησε την συνάντησή του, την Παρασκευή, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να ασκήσει την πιο άμεση ως τώρα κριτική του στον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο Σι δήλωσε ότι αντιτίθεται στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη και κάλεσε τον Σολτς να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρόκειται για τις πιο άμεσες παρατηρήσεις του Κινέζου προέδρου σχετικά με την ανάγκη να μην κλιμακωθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επίσης, ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απορρίψει την απειλή των πυρηνικών όπλων» και να εργαστούν για την αποτροπή μιας «κρίσης στην ευρασιατική ήπειρο». Η διεθνής κοινότητα, είπε ο Σι, θα πρέπει «από κοινού να αντιταχθεί στη χρήση ή τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
Ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε από τη Γερμανία και την Ευρώπη να «διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έκκληση για ειρήνη και στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».
Ζήτησε επίσης «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στις περιοχές κρίσης, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μίλησε για την κοινή ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τα τρόφιμα και την ενέργεια, η οποία έχει διαταραχθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα σχόλια του Σι στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν ότι οι πυρηνικές απειλές αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Κίνα, δημιουργώντας ένα κοινό έδαφος μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Ωστόσο, ο Κινέζος ηγέτης, ο οποίος πριν από τον πόλεμο ανέφερε τον Πούτιν ως τον καλύτερο του φίλο, δεν ζήτησε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, ένα βασικό αίτημα για την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της. Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Πούτιν στην εφαρμογή της συμφωνία του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.
Τα σχόλια του Σι θα ικανοποιήσουν όσους ήλπιζαν στην Ευρώπη ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη θέση για να αποτρέψει τη Μόσχα ενάντια στις πυρηνικές απειλές, σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Normal University στη Σαγκάη, Josef Gregory Mahoney. «Οι παρατηρήσεις του Σι είναι σαφείς εδώ, ενάντια τόσο στη χρήση όσο και στις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων», είπε. «Αυτό θα ερμηνευτεί από κάποιους ως ένα πολύ σημαντικό μήνυμα».
Παρόλα αυτά, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Σι αποδοκιμάζει κατά κάποιο τρόπο δημοσίως τον πόλεμο του Πούτιν. Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο όταν ο Πούτιν παραδέχτηκε δημόσια για πρώτη φορά ότι ο Σι είχε «απορίες» και «ανησυχίες» για τον πόλεμο.
Λίγο μετά από αυτή τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, η Μόσχα καλλιέργησε ένα κλίμα ανησυχίας υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. «Για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους οπλικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», είχε πει ο Πούτιν. «Δεν πρόκειται για μπλόφα». Το τελευταίο διάστημα διαβεβαιώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση πυρηνικών.
naftemporiki.gr