Skip to main content

Το κινεζικό πρόβλημα του Όλαφ Σολτς

Το ταξίδι του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα έχει επικριθεί έντονα, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι. Τι απαντάει ο ίδιος.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει σήμερα στην Κίνα, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Το ταξίδι του Σολτς του δίνει τον χαρακτηρισμό του πρώτου ηγέτη της Δύσης που επισκέπτεται την Κίνα κάνει μετά τη «στέψη» του Σι, ο οποίος «μαγείρεψε» τους κανονισμούς και εξασφάλισε την τρίτη του θητεία στην εξουσία.

Η επίσκεψη στην Κίνα έχει επικριθεί έντονα, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι. «Η επίσκεψη θα δείξει πόσα πολλά έχει να χάσει το Βερολίνο καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις στην Ουάσιγκτον, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στον συνασπισμό του Σολτς για αλλαγή πορείας», σχολιάζει το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι πέρασαν αρκετές δεκαετίες κοιτώντας την Κίνα ως εμπορική ευκαιρία, ωστόσο, σήμερα επανεξετάζουν τους κινδύνους ασφάλειας που ενέχει η ενίσχυση των δεσμών με μια χώρα της οποίας ο ηγέτης έχει δηλώσει την «χωρίς όρια» φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Γερμανία, η οποία έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, βρίσκεται επομένως μπροστά σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο δίλημμα: πόσο θα πρέπει να βασίζεται σε μια αγορά που, όπως η Ρωσία, μπορεί ξαφνικά να κλείσει.

Τι απαντάει ο Σολτς

«Δεν θέλουμε να διακόψουμε τους δεσμούς με την Κίνα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι σε αυτήν», σημειώνει ο ίδιος ο Σολτς σε άρθρο του στο Politico και τη γερμανική εφημερίδα FAZ. Στο άρθρο απαντάει στην κριτική που έχει δεχθεί για την απόφασή του να επισκεφθεί την Κίνα.

«Συναντήσεις όπως αυτή δεν ήταν δυνατές για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων του Πεκίνου για τον περιορισμό της. Η άμεση επικοινωνία είναι, επομένως, ακόμη πιο σημαντική τώρα. Και ακριβώς επειδή το “business as usual” δεν αποτελεί πλέον επιλογή υπό αυτές τις συνθήκες που ταξιδεύω στο Πεκίνο», αναφέρει.

Ενώ υπερασπίζεται το ταξίδι του, ο Σολτς αναφέρει ότι η αυξημένη εστίαση της Κίνας στη διατήρηση της «σταθερότητας του κομμουνιστικού συστήματος» και της «εθνικής αυτονομίας» έχει συνέπειες για τους εμπορικούς της εταίρους. «Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός επιχειρηματικός και εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη – δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από αυτήν. Αλλά τι θέλει η Κίνα;» διερωτάται.

Ο Γερμανός καγκελάριος εκτιμά ότι ο Σι επιδιώκει σκόπιμα μια πολιτική στρατηγική εστίασης στην εσωτερική του αγορά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κάνει τις διεθνείς εταιρείες πιο εξαρτημένες από την Κίνα. Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες και η κυβέρνηση πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις «επικίνδυνες εξαρτήσεις» στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού, υποστηρίζει ο Σολτς.

Ο Σολτς αποφάσισε να ταξιδέψει στην Κίνα παρά τις προειδοποιήσεις από τους συμμάχους ότι το ταξίδι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη σεβασμού προς την ολοένα και πιο αυταρχική ηγεσία στο Πεκίνο, σημειώνει το Politico. Και έχει δεχθεί ιδιαίτερη κριτική επειδή ταξιδεύει με αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών, αλλά χωρίς άλλους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε προτείνει μια κοινή επίσκεψη.

Τι απαντάει; Ότι ήταν σε «στενό» συντονισμό με τους εταίρους της ΕΕ και των ΗΠΑ πριν από το ταξίδι του, συμπεριλαμβανομένου του Μακρόν. «Αν ταξιδέψω στο Πεκίνο ως ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας, το κάνω και ως Ευρωπαίος», επιμένει ο Σολτς. «Για να μην μιλήσω εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης – αυτό θα ήταν αλαζονικό και λάθος – αλλά επειδή η γερμανική πολιτική για την Κίνα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο όταν ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική για την Κίνα».

Αναφορικά με τον πόλεμο και την στάση της Κίνας απέναντι στη Ρωσία, ο Σολτς σημειώνει ότι επιθυμεί από τον Σι να εκφράζει περισσότερο την αντίθεσή του στον πόλεμο. «Στην αρχή του τρέχοντος έτους, σε κοινή δήλωση με άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα εξέφρασε σαφή αντίθεση στη χρήση ή ακόμα και στην απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων. Τα ξεκάθαρα λόγια που απευθύνονται από το Πεκίνο στη Μόσχα είναι σημαντικά για να διασφαλιστεί ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές του τηρούνται».

Όπως τονίζει επίσης, μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μερών, όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας: «Νέα κέντρα εξουσίας αναδύονται σε έναν πολυπολικό κόσμο και στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και να επεκτείνουμε συνεργασίες με όλους αυτούς».

naftemporiki.gr