Εχει γίνει γνωστός ως ο «προφήτης της καταστροφής», αλλά ο ίδιος προτιμά να τον αποκαλούν ρεαλιστή. Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008 καθώς και το κραχ της παγκόσμιας οικονομίας με τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. Τώρα, στο νέο του βιβλίο κάνει λόγο για δέκα μεγάλες απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας.
Υπερθέρμανση του πλανήτη, πόλεμος και πληθωρισμός: Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση κρίσης , λέει σε συνέντευξή του στο Spiegel ενώ μιλάει για τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που «έχει ήδη αρχίσει», βάζοντας στο κάδρο των συρράξεων Ελλάδα και Τουρκία.
«Οι απειλές για τις οποίες γράφω είναι πραγματικές – κανείς δεν θα το αρνηθεί αυτό, λέει ο Ρουμπινί. Και εξηγεί: Μεγάλωσα στην Ιταλία τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Τότε, δεν ανησυχούσα για έναν πόλεμο μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή για έναν πυρηνικό χειμώνα, καθώς υπήρχε κάποια μορφής ύφεση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Δύσης. Δεν άκουγα ποτέ τις λέξεις κλιματική αλλαγή ή παγκόσμια πανδημία. Και κανείς δεν ανησυχούσε μήπως τα ρομπότ μας πάρουν τις δουλειές. Ζούσαμε σε σταθερές δημοκρατίες, ακόμα κι αν δεν ήταν τέλειες. Το χρέος ήταν πολύ χαμηλό, ο πληθυσμός δεν ηταν υπερήλικας, δεν υπήρχαν οικονομικά ζητήματα στο συνταξιοδοτικό και στο σύστημα υγείας. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο μεγάλωσα. Και τώρα πρέπει να ανησυχώ για όλα αυτά τα πράγματα – όπως και όλοι οι άλλοι»
«Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας, στην συνεδρίαση του ΔΝΤ, ανησυχούσαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του Ιράν και του Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης . Μόλις σήμερα το πρωί, διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει από την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν. Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στον κυβερνοχώρο», τονίζει και επισημαίνει πως οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πολλούς «πονοκεφάλους»:
«Πρέπει να φροντίσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν φροντίσουν το Ιράν και το Ισραήλ ή την Κίνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να σκεφτούν τον πληθωρισμό και την ύφεση, δηλαδή τον στασιμοπληθωρισμό. Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, που νομίζω ότι θα είναι μακρά και άσχημη. Η πανδημία φαίνεται να περιορίζεται μεν, αλλά νέες παραλλαγές του COVID θα μπορούσαν να εμφανιστούν σύντομα. Και η κλιματική αλλαγή είναι μια καταστροφή αργής κίνησης που επιταχύνεται.»
Τα πτώματα των μαφιόζων
«Για καθεμία από τις 10 απειλές που περιγράφω στο βιβλίο μου, μπορώ να σας δώσω 10 παραδείγματα που συμβαίνουν αυτήν την στιγμή, όχι στο μακρινό μέλλον» υπογραμμίζει
«Θέλετε ένα παράδειγμα για την κλιματική αλλαγή;» ρωτάει τον δημοσιογράφο.
Και γλαφυρά περιγράφει:
«Αυτό το καλοκαίρι, υπήρξαν ξηρασίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κοντά στο Λας Βέγκας, η ξηρασία είναι τόσο κακή που πτώματα μαφιόζων από τη δεκαετία του 1950 έχουν εμφανιστεί στις ξεραμένες λίμνες. Στην Καλιφόρνια, οι αγρότες πωλούν τώρα τα δικαιώματά τους για το νερό επειδή είναι πιο κερδοφόρο από το να καλλιεργούν οτιδήποτε. Και στη Φλόριντα, δεν ασφαλίζονται πλέον τα σπίτια στην ακτή. Οι μισοί Αμερικανοί θα πρέπει τελικά να μετακομίσουν στα Midwest ή στον Καναδά. Αυτά είναι γεγονότα όχι εικασίες».
Για την κινεζική αντεπίθεση στο δολάριο
Ο Ρουμπινί, εξηγεί επίσης, για την κινεζική αντεπίθεση στο δολάριο, πως δεν αφορά μόνο τα συστήματα πληρωμών.
« Η Κίνα κάνει τον γύρο του κόσμου πουλώντας τεχνολογίες 5G που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Ρώτησα τον πρόεδρο μιας αφρικανικής χώρας γιατί παίρνει τεχνολογία 5G από την Κίνα και όχι από τη Δύση. Παίρνω και κινεζική τεχνολογία, γιατί είναι φθηνότερη, μου απάντησε.
Η Κίνα αυξάνει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική της δύναμη σε πολλά μέρη του κόσμου.
Θα πάρει χρόνο, το κινεζικό Renminbi ( σσ: RMB,το όνομα του νομίσματος που ήρθε να αντικαταστήσει την ονομασία Yuan, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη σε πολλές περιπτώσεις στην καθομιλουμένη) αλλά οι Κινέζοι είναι καλοί στο να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, λέει. Έχουν προτείνει στους Σαουδάραβες να τιμολογήσουν και να χρεώσουν το πετρέλαιο που τους πουλάνε σε RMB.. Και έχουν πιο εξελιγμένα συστήματα πληρωμών από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Η πληρωμή Alipay και WeChat χρησιμοποιείται από ένα δισεκατομμύριο Κινέζους κάθε μέρα για δισεκατομμύρια συναλλαγές. Στο Παρίσι, μπορείτε ήδη να ψωνίσετε στο Louis Vuitton με πληρωμή WeChat.
«Στη δεκαετία του 1970, είχαμε επίσης μια ενεργειακή κρίση, υψηλό πληθωρισμό και στασιμοπληθωρισμό. Βιώνουμε κάτι παρόμοιο τώρα;» ρωτά ο συντάκτης του Spiegel, για να λάβει την απάντηση, πως «σήμερα είναι χειρότερα»
« Τότε δεν είχαμε τόσο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος όσο σήμερα επισημαίνει ο οικονομολόγο. Η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία πολλών εταιρειών «ζόμπι», σκιωδών τραπεζών και κυβερνητικών ιδρυμάτων. Εξάλλου, τότε η πετρελαϊκή κρίση προκλήθηκε από μερικά γεωπολιτικά σοκ. Σήμερα ζούμε περισσότερα σήμερα. Απλώς φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50 τοις εκατό όλων των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80 τοις εκατό των ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν παγκόσμιο σοκ. Σήμερα βασιζόμαστε περισσότερο στους ημιαγωγούς παρά στο πετρέλαιο».
Κεντρικοί τραπεζίτες, οι «καταραμένοι»
Αναφερόμενος, στις επικρίσεις που ακούγονται κατά των κεντρικών τραπεζιτών, μιλάει «σκληρά»
«Είναι καταραμένοι έτσι κι αλλιώς, λέει. Αν καταπολεμούν τον πληθωρισμό με υψηλά επιτόκια πολιτικής προκαλούν σκληρή προσγείωση για την πραγματική οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν από την άλλη δειλιάζουν και δεν ανεβάζουν τα επιτόκια ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού κάνουν και το νέο χρέος πιο ακριβό. Γιατί όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι δανειστές χρεώνουν υψηλότερα επιτόκια. Έχουμε τόσο μεγάλο χρέος αυτή τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική οικονομική, χρηματοπιστωτική και νομισματική κατάρρευση. Και δεν μιλάμε καν για υπερπληθωρισμό όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, αλλά μόνο για μονοψήφιο πληθωρισμό.
Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και ο Ερντογάν
Ο Ρουμπινί, ανησυχεί για τις δημοκρατίες. «Είναι εύθραυστες όταν υπάρχουν μεγάλα σοκ, τονίζει. Πάντα υπάρχει πάντα κάποιος ακραίος που λέει «Θα σώσω τη χώρα» και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά πλέον τους λευκούς υπερασπιστές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Θα μπορούσαμε να δούμε βία και έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ Στη Γερμανία, τα πράγματα φαίνονται συγκριτικά καλά προς το παρόν. Τι θα γίνει όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά και ο κόσμος στραφεί προς τη δεξιά αντιπολίτευση;» αναρωτιέται.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως είναι, επιμένει πάντως».
«Ακόμα κι αν υπάρξει πυρηνική αντιπαράθεση Γιατί τότε η πρώτη βόμβα θα έπεφτε στη Νέα Υόρκη και η επόμενη στη Μόσχα» καταλήγει
naftemporiki.gr