Skip to main content

Η αναστολή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών σιτηρών και κρέατος στην Ασία

REUTERS/Mehmet Emin Calsikan/File Photo

Οι βασικοί εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία και η Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως, το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και περίπου 2,1% των παγκόσμιων εξαγωγών σόγιας. «Οι καταναλωτές στην Ασία αναμένεται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, εξαιτίας της παρατεταμένης σύγκρουσης παράλληλα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού».

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υψηλότερες τιμές σιτηρών και κρέατος, μετά την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, που επέτρεπε την ασφαλή μεταφορά σιτηρών έξω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το Σαββατοκύριακο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Δεν μπορεί άλλο να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων μεταφοράς σιτηρών στην Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και θα αναστείλει την προμήθεια σήμερα για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα». Την δήλωση αυτή ακολούθησε μια ουκρανική επίθεση στον στόλο της στην Σεβαστούπολη.

Η παραγωγή κρέατος και η κατανάλωση είναι το «κλειδί» στην Ασία και για πολλές ασιατικές χώρες, ενώ τα σιτηρά όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια χρειάζονται ως ζωοτροφές για την παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος, καθώς επίσης και ψαριών, έγραψαν οι συγγραφείς Genevieve Donnellon-May και Paul Teng σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε από το Singapore think tank RSIS.

Οι βασικοί εξαγωγείς της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία και η Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως, το 15% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και περίπου 2,1% των παγκόσμιων εξαγωγών σόγιας, ανέφεραν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ασίας πλήττονται ιδιαίτερα εξαιτίας των εισαγωγών από την περιοχή.

«Οι καταναλωτές στην Ασία αναμένεται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, εξαιτίας της παρατεταμένης σύγκρουσης παράλληλα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού».

«Πρόκειται να επιδεινωθεί η κατάσταση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού που επηρεάζεται από τις υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων, των καυσίμων και των τροφίμων, χειροτερεύοντας περαιτέρω τις διαταραχές που σχετίζονται με την Covid στις αλυσίδες εφοδιασμού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, τα οποία έχουν επηρεάσει τη γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια».

«Οι καταναλωτές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα πρέπει να αναμένουν αυξήσεις στις τιμές περισσότερων βασικών αγαθών, καθώς επίσης και του κρέατος».

Πριν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας, η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είχε «ξεκλειδώσει» 9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών αξίας 3 δισεκ. δολαρίων, επεσήμανε ο Maximo Torero, οικονομικός διευθυντής του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC