«Ναι» στην φιλοξενία πυρηνικών βάσεων στο έδαφός τους, αναμένεται να πουν Φινλανδία και Σουηδία ενόψει της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ
Ερωτηθείσα σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Τρίτη, εάν η Φινλανδία θα επέτρεπε πυρηνικά όπλα στο έδαφός της σε καιρό ειρήνης ή θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από μια τέτοια κίνηση στο μέλλον, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν. είπε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της δεν θέλει να «κλείσει καμία πόρτα» και ότι δεν θα θέσει προυποθέσεις για την ένταξη της στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία πρόταση για τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών ή μόνιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις δύο σκανδιναβικές χώρες των οποίων η ένταξη είναι υπό επικύρωση από τους συμμάχους.
Χρόνια αιτήματα από τα κράτη της Βαλτικής για βάσεις αγνοήθηκαν από τη συμμαχία ενώ πυρηνικές βάσεις των ΗΠΑ είναι εγκατεστημένες σε λίγα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Μάριν είπε ότι το θέμα δεν συζητείται προς το παρόν στη Φινλανδία καθώς οι σκανδιναβικές χώρες αναμένουν την επικύρωση της ένταξής τους από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Με τις απόψεις της συντάχθηκε και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι πολύ φυσικό η Φινλανδία και η Σουηδία να ενεργούν από κοινού σε τέτοια θέματα».
«Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να συμπλεύσουν και να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, είπε ο Κριστερσον.
«Το να βαζουμε κοκκινες γραμμές πριν ακόμη γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο εμπόδια και τριβές μπορεί να προκαλέσουν» είπε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, Μικαέλ Μπίντεν
naftemporiki.gr