Skip to main content

Γερμανία: Πολιτικοί ζητούν πιο περιοριστική πολιτική για την Κίνα

shutterstock.

Ενόψει της επίσκεψης του Καγκελαρίου Σολτς στην Κίνα στις 4 Νοεμβρίου και εν μέσω της έντονης συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Κίνας, στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού προαναγγέλλουν μια πιο περιοριστική πολιτική.

Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επίσκεψη του Καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στο Πεκίνο εντείνεται στη Γερμανία η συζήτηση για την επιρροή της Κίνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, ενόψει της επίσκεψης του Καγκελαρίου Σολτς στην Κίνα στις 4 Νοεμβρίου και εν μέσω της έντονης συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Κίνας, στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού προαναγγέλλουν μια πιο περιοριστική πολιτική.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ με δηλώσεις του σε έντυπα του ομίλου Funke, τόνισε ότι το Πεκίνο θέλει να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να έχει επιρροή, για αυτό και πρέπει να τροποποιηθεί το γερμανικό δίκαιο για το εξωτερικό εμπόριο. Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη συμμετοχή κατά 24,9% του κινεζικού ομίλου Cosco στον τερματικό σταθμό Tollerort στο λιμάνι του Αμβούργου,το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λίντνερ , έχει αναλάβει πρωτοβουλία ως προς την αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ μιλώντας στο  ARD, υπενθύμισε ότι στην προγραμματική συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού γίνεται αναφορά σε μια νέα πολιτική ως προς την Κίνα. Τόνισε  ότι η χώρα μεταβάλλεται και γίνεται όλο και πιο αυταρχική, απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και θέτει τους δικούς της κανόνες, χωρίς να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Ο συμπρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνμπειλ, σε ομιλία του στο συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος, έθιξε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, λέγοντας ότι πρέπει «να κατονομαστεί ξεκάθαρα». «Η Κίνα πρέπει να μείνει εκτός, όταν πρόκειται για την ασφάλεια, για την κυριαρχία της ηπείρου μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός .

Το δημοσίευμα αναφέρει πάντως, ότι τόσο ο Λίντνερ  όσο και ο Κλινγκμπειλ υπεραμύνθηκαν της κυβερνητικής απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας περί συμμετοχής της Cosco στον τερματικό σταθμό του λιμένος Αμβούργου.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ ζητησε επίσης αναπροσανατολισμό της πολιτικής έναντι της Κίνας, δεδομένου ότι, όπως είπε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, έχει πλέον καταστεί σαφές πόσο «ευάλωτοι είμαστε, όταν εξαρτόμαστε από αυταρχικούς ηγέτες». Για αυτό και ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια τακτική στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια πολιτική για το εξωτερικό εμπόριο που να μπορεί να προβλέπει, να είναι υπεύθυνη, να μας καθιστά «λιγότερο ευάλωτους και να προστατεύει τις κρίσιμες υποδομές μας».