Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μακροσκελή ομιλία του, κατά την οποία προσπάθησε και πάλι να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, εξαπολύοντας νέους μύδρους κατά της Δύσης.
Μιλώντας στη Μόσχα, στο think-tank Valdai Discussion Club, o Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι και υπαρκτοί κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ως υπαίτια για μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις μέχρι ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την επιχειρούμενη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Μόσχα και τόνισε ότι η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς «δεν θα είχε επιβιώσει» από μόνη της αν η Ρωσία δεν επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων επαρχιών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας μετά τη διοργάνωση «δημοψηφισμάτων» – όπως τα αποκάλεσε η Μόσχα – στις ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Το Κίεβο και η Δύση ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν αυτές τις προσαρτήσεις.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014 – όταν οι διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας – οδήγησαν στη σημερινή σύγκρουση.
Συνέχισε λέγοντας ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση επειδή δεν συμφώνησε σε πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας που αξίωνε η Μόσχα προτού εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το μυαλό του βρίσκεται διαρκώς στους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όπως είπε, το κόστος του πολέμου- συμπεριλαμβανομένου αυτού στη ρωσική οικονομία – ήταν αναπόφευκτο και ότι η Ρωσία ενισχύει την κυριαρχία της.
Η Δύση, είπε ο Πούτιν, παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα χρειαστεί στο τέλος να μιλήσουν με τη Ρωσία. Ο ίδιος είπε ότι η Δύση έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία και προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον υπόλοιπο κόσμο.
Τόνισε ότι δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό της Δύσης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των «αλαζόνων» δυτικών ηγετών που είπε ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν τις αξίες τους στον υπόλοιπο κόσμο. Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ οι δυτικές χώρες να της υποδείξουν τι να κάνει και σημείωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα.
Η Δύση, είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, απέρριψε τις προσπάθειες της Μόσχας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, επειδή είχε στόχο να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη.
Αναφερόμενος στη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Μόσχα δεν μίλησε ποτέ για χρήση αυτών και υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει την τεχνολογία για να κατασκευάσει και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, επιδόθηκε σε έναν «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της Ρωσίας και απέρριψε τις καταγγελίες για ρωσικά πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία.
Όπως είπε, το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο όταν βρίσκεται σε άμυνα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.
Η Ρωσία, τόνισε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν είχε καμία απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για συνομιλίες σχετικά με την «στρατηγική σταθερότητα».
Κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.
Οι δυτικές χώρες, ανέφερε, έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας», όπως τους βλέπουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το αμερικανικό δολάριο ως όπλο, επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως θα επιταχυνθούν οι κινήσεις άλλων χωρών για τη μείωση της εξάρτησής τους από το αμερικανικό δολάριο σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο.
Παράλληλα εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον έναν «ισχυρό ηγέτη» που πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πάντα ένας «εύκολος εταίρος», αλλά ότι η Τουρκία ήταν πάντα «αξιόπιστη» και είχε την επιθυμία να συνάψει συμφωνίες.
Πηγή; ΑΜΠΕ