Ο Ρίσι Σούνακ αφού «πρόδωσε» τον Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείποντας την θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής του, πυροδοτώντας ουσιαστικά την πτώση του, πέρασε το καλοκαίρι προσπαθώντας να προειδοποιήσει το Συντηρητικό Κόμμα για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η Λιζ Τρας για την βρετανική οικονομία. Δεν κατάφερε να βγει νικητής σε εκείνη τη κούρσα διαδοχής που ανέδειξε την Τρας νικήτρια και τον ίδιο «προφήτη» άσχημων ειδήσεων.
Η δεύτερη κούρσα για την ανάδειξη του ηγέτη των Τόρις πήγε καλύτερα για τον Σούνακ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ για να του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ως ο τρίτος πρωθυπουργός μέσα σε 50 μέρες που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας, ο Σούνακ έχει μπροστά του πολλή δουλειά. Πρώτος στόχος όμως είναι να καθαρίσει το χάλι που άφησε πίσω της η Τρας, σχολιάζει το Bloomberg. Και πρώτη δοκιμασία είναι η σημερινή, σημειώνει το Politico εξηγώντας ότι θα κληθεί να διορίσει το υπουργικό του συμβούλιο, αφού πρώτα έδωσε μια σχεδόν αδύνατη υπόσχεση: να ενώσει τους Συντηρητικούς.
Μπορείς όμως αυτός ο άνθρωπος να σώσει τη Βρετανία; Μπορεί απαντάει το gzeromedia, συνοψίζοντας τα τρία «ελαττώματα» του Σούνακ:
- Η πρωθυπουργία του δεν είναι μια νίκη για τη διαφορετικότητα.
Ο Σούνακ, γιος Ινδών μεταναστών από την Ανατολική Αφρική, θα είναι ο πρώτος μη λευκός και όχι χριστιανός Βρετανός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι εξέχοντες Τόρις προέτρεψαν τον μοναδικό δηλωμένο αντίπαλο του Σούνακ, την Πένι Μόρντοντ, να αποχωρήσει, ώστε η μάχη να αποφασιστεί από τους βουλευτές και όχι τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. «Πράγματι, η βάση των Τόρις – συντριπτικά μεσαίας τάξης, ηλικιωμένοι και λευκοί – απέρριψε τον Σούνακ υπέρ της Τρας όταν οι δύο τους συναγωνίστηκαν για να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον το περασμένο καλοκαίρι. Μην εκπλαγείτε αν τουλάχιστον κάποιοι δεν είναι χαρούμενοι που ένας έγχρωμος άνδρας κυβερνάει τη χώρα χωρίς την ευλογία τους».
- Ο Σούνακ θα κληθεί πολύ γρήγορα να υπογράψει πολύ αντιδημοφιλή μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας.
Στις 31 Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ – τον οποίο πιθανότατα θα διατηρήσει ο νέος πρωθυπουργός – θα ανακοινώσει ένα δημοσιονομικό σχέδιο γεμάτο με αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις κοινωνικής πρόνοιας που απαιτούνται για να καλύψουν μια «τρύπα» 40 δισ. λιρών στα κρατικά ταμεία. Αυτά θα επιδεικώνουν κι άλλο την κατάσταση για τους Βρετανούς που ήδη αντιμετωπίζουν την κρίση του κόστους ζωής και τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
«Ο Σούνακ γνωρίζει ότι το σφίξιμο της ζώνης είναι αναπόφευκτο για να διορθώσει τα πράγματα όπως η επιδότηση του κόστους των ραγδαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά οι ψηφοφόροι είναι λιγότερο υπομονετικοί και μπορεί να δυσανασχετούν με τη λιτότητα που προέρχεται από έναν υπερπλούσιο ηγέτη. Δεν θα τους νοιάζει αν στις αγορές αρέσει το οικονομικό παιχνίδι του Σούνακ εφόσον δεν μπορούν να πληρώσουν για να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να φέρουν φαγητό στις οικογένειές τους».
- Ο Σούνακ θα δυσκολευτεί να διορθώσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που δημιούργησε το Brexit.
Η αποχώρηση από την ΕΕ έχει δυσκολέψει τις βρετανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην αγορά που ήταν η μεγαλύτερή τους. Η πανδημία επιδείνωσε τον αντίκτυπο του Brexit δημιουργώντας εκτεταμένες ελλείψεις, για τις οποίες ο Τζόνσον και η Τρας έριξαν την ευθύνη στην εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με τις Βρυξέλλες.
Ο Σούνακ θα αντιμετωπίσει μια πρώιμη δοκιμασία για τα διαπιστευτήριά του για το Brexit την Τρίτη, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων θα αρχίσει τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου που στοχεύει στην κατάργηση περίπου 2.400 νόμων πριν από το Brexit που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Το gzeromedia καταλήγει πάντως ότι ο Σούνακ θα μπορούσε να περιορίσει την ζημιά τόσο στο εσωτερικό των Τόρις όσο και στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο αναλυτής του Eurasia Group για την Ευρώπη, Μουτζτάμπα Ραχμάν, σημειώνει ότι η πρωθυπουργία του Σούνακ «είναι πολύ καλά νέα για την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά και για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ». Προβλέπει επίσης ότι ο Σούνακ δεν θα ξεκινήσει τον εμπορικό πόλεμο με τις Βρυξέλλες τον οποίο επιθυμούσε η προκάτοχός του, και θα καταργήσει μόνο τους νόμους της ΕΕ που έχει νόημα να καταργηθούν για τις βρετανικές επιχειρήσεις.
«Με την υποστήριξη 200 από τους 357 βουλευτές των Τόρις», λέει ο Ραχμάν, «ο Σούνακ είναι εξίσου καλά τοποθετημένος όσο κάθε υποψήφιος για να ξεκινήσει τις προσπάθειες να ενώσει το κόμμα και να τους φέρει μια περίοδο σταθερότητας, και ίσως μπορεί ακόμη και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα των Τόρις να περιορίσουν το δημοσκοπικό τους έλλειμμα έναντι των Εργατικών». Με άλλα λόγια, ίσως απλά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μπορούσε να αποφύγει μια κατολίσθηση της αντιπολίτευσης το 2024.
naftemporiki.gr