Skip to main content

Πού αποσκοπούν οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί χρήσης «βρόμικης βόμβας»

Εντατικές συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, είχε την Κυριακή για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου. Μάλιστα μίλησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού. Έκανε επίσης λόγο, όπως και στους ομολόγους του Χουλουσί Ακάρ και Μπεν Ουάλας, για ρωσικές «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε “βρόμικη βόμβα”».

Ο όρος «βρόμικη βόμβα» αναφέρεται σε συμβατικό εκρηκτικό το οποίο είναι «δεμένο» με ραδιενεργό υλικό. 

Γιατί όμως μετά από οκτώ μήνες συγκρούσεων ο Σόιγκου αποφασίζει τώρα να μιλήσει με τους ομολόγους από άλλες χώρες εκφράζοντας αυτού του είδους τις ανησυχίες;

Οι ανησυχίες-κατηγορίες για χρήση «βρόμικης βόμβας» από την Ουκρανία πιθανότατα αποτελούν μια προσπάθεια του Σόιγκου να περιορίσει εκτός πεδίου την δυναμική του Κιέβου στο πεδίο. Αυτό υποστηρίζει η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του, πιθανότατα ο Σόιγκου ανέφερε τις ανησυχίες του για την χρήση «βρόμικης βόμβας» αποσκοπώντας στην επιβράδυνση ή την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στο Κίεβο. Παράλληλα, πιθανώς στοχεύει στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης  στους αποδέκτες των κλήσεων του Σόιγκου. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ως τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας και τους παράγοντες που έχουν επιθετικές πολιτικές έναντι της Ρωσίας, ενώ η Γαλλία και η Τουρκία έχουν (σε διάφορους βαθμούς) αυτοπροσαρμόζονται ως μεσολαβητές στη σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, οι ισχυρισμοί του Σόιγκου πιθανότατα δεν προμηνύουν τις ρωσικές προετοιμασίες για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αναλυτές. Ούτε αποτελούν ένδειξη ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει «βρόμικη» βομβιστική επίθεση ψευδούς σημαίας.

«Ως εκ τούτου, οι εκκλήσεις του Σόιγκου – και η ενίσχυση των ψευδών απειλών για βόμβες από τα ρωσικά κρατικά μέσα – πιθανότατα αποσκοπούν στο να εκφοβίσουν τα δυτικά κράτη να περικόψουν ή να περιορίσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει συνεχείς στρατιωτικές αποτυχίες και την πιθανή απώλεια της δυτικής Χερσώνας μέχρι το τέλος του έτους. Η Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου έχει εκτιμήσει από τον Μάιο ότι ο Πούτιν επιδιώκει να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχτεί τους όρους του και να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία μέσω της πυρηνικής μεθόδου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

«Ο γύρος των κλήσεων του Σόιγκου ήταν πιθανότατα περαιτέρω ρωσικός κρότος για να εκφοβίσει τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και πιθανώς να διευρύνει τις ρωγμές εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, όχι να θέσει προϋποθέσεις για επικείμενη πυρηνική χρήση», καταλήγουν.

naftemporiki.gr