Skip to main content

Χερσώνα: Έρχεται υποχώρηση των Ρώσων στα δυτικά του Δνείπερου;

Σε εξέλιξη είναι η ρωσική επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από την περιοχή της Χερσώνας, καθώς συνεχίζεται η ουκρανική αντεπίθεση.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι, ωστόσο, πιεστική για τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές ετοιμάζονται να υποχωρήσουν εγκαταλείποντας τις θέσεις του δυτικά του ποταμού Δνείπερου. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν τόσο οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, όσο και το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ειδικότερα, η έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου εστιάζει στις δηλώσεις δύο Ρώσων αξιωματούχων. Από τη μία, ο διοικητής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την περιφέρεια της Χερσώνας, κατηγορώντας παράλληλα την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χτυπήσει την περιφέρεια. Από την άλλη, ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής των τοπικών αρχών στη Χερσώνα, Βλαντίμιρ Σάλντο, σημείωσε ότι η διοίκησή του εκκενώνει τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου εν αναμονή μιας «ευρείας κλίμακας» ουκρανικής επίθεσης.

Οι δηλώσεις τους είναι πιθανώς προετοιμάζουν το έδαφος για μια πλήρη ρωσική υποχώρηση πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο, η οποία θα εκχωρούσε την πόλη της Χερσώνας και άλλα σημαντικά εδάφη στην περιφέρειά της στα ουκρανικά στρατεύματα που σημειώνουν πρόοδο, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν προφανώς διδαχθεί από προηγούμενες πληροφοριακές και επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιφέρεια Χάρκοβο και ως εκ τούτου πιθανότατα προσπαθούν να μετριάσουν τις συνέπειες της αποτυχίας να αμυνθούν έναντι άλλης μίας επιτυχημένης ουκρανικής προέλασης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε αντίστοιχο συμπέρασμα καταλήγει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές αρχές πιθανότατα εξετάζουν σοβαρά μια σημαντική απόσυρση των δυνάμεών τους από την περιοχή δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

«Βασική πρόκληση οποιασδήποτε ρωσικής επιχείρησης απόσυρσης θα ήταν η διαφυγή των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους από τον ποταμό πλάτους 1000 μέτρων. Δεδομένου ότι όλες οι μόνιμες γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, η Ρωσία είναι πιθανό να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε μια προσωρινή γέφυρα που ολοκλήρωσε κοντά στη Χερσώνα τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στις πλωτές στρατιωτικές διαβάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν σε πολλές τοποθεσίες», αναφέρει.

Ενδεικτική της πίεσης είναι επίσης η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) που μόλις πριν από ένα μήνα είχε προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Πούτιν κήρυξε επίσης διάφορα επίπεδα «ετοιμότητας στρατιωτικού νόμου» σε ολόκληρη τη Ρωσία και στα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη.

Η επιβολή στρατιωτικού νόμου είναι σε μεγάλο βαθμό ένα «θέατρο που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση δραστηριοτήτων που ο ρωσικός στρατός πρέπει να αναλάβει ή ήδη αναλαμβάνει, ενώ δημιουργεί ένα πλαίσιο για μελλοντική κινητοποίηση και εσωτερικούς περιορισμούς», σχολιάζει η έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

naftemporiki.gr