Skip to main content

Ο «κήπος» του Μπορέλ εξόργισε τα ΗΑΕ- Γιατί κάλεσαν τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ

Η ομιλία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα, στην οποία αποκάλεσε την Ευρώπη «κήπο» και «το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου… ζούγκλα», συνεχίζει να προκαλεί σάλο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καλούν τώρα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα, ζητώντας εξηγήσεις για αυτά που αποκαλούσε «ρατσιστικά σχόλια». 

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Τι είπε ο Μπορέλ

«Ναι, η Ευρώπη είναι ένας κήπος» είπει ο Μπορέλ κατά την ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη βελγική πόλη Μπριζ. «Έχουμε φτιάξει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που μπόρεσε να οικοδομήσει η ανθρωπότητα- τα τρία πράγματα μαζί».

«Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο», πρόσθεσε, αποκαλώντας τους νεαρούς Ευρωπαίους διπλωμάτες «κηπουρούς» που «πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαφορετικά, ο υπόλοιπος κόσμος θα μας εισβάλει, με διαφορετικούς τρόπους και μέσα».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπορέλ χρησιμοποιεί τη μεταφορά της ζούγκλας. Την είχε χρησιμοποιήσει επίσης, σε πιο περιορισμένη μορφή, τον Αύγουστο. Μετά τις αντιδράσεις, ο ίδιος επέμεινε στα σχόλιά του, υποστηρίζοντας ότι είχαν παρεξηγηθεί τα λεγόμενά του. Επέμενει επίσης ότι οι δηλώσεις του δεν ήταν ρατσιστικές και με αποικιοκρατική χροιά και στόχος του ήταν να απορρίψει την ιδέα της «Ευρώπης φρουρίου». Όπως είπε, η Ευρώπη είναι ένα προνομιακό μέρος για να ζει κανείς και ότι το μήνυμά του προς τους επίδοξους διπλωμάτες ήταν να καλλιεργήσουν σχέσεις έξω από αυτήν, γιατί δεν μπορεί να είναι «ένα νησί στον κόσμο μακριά από αυτό που συμβαίνει αλλού».

naftemporiki.gr