Skip to main content

Μπλίνκεν: Ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έχει τελειώσει- Πού θα κριθεί ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στο τέλος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η τεχνολογία καθορίζει πλέον τον ανταγωνισμό μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων. 

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Ο μεταψυχροπολεμικός κόσμος έφτασε στο τέλος του και υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός σε εξέλιξη για να διαμορφωθεί αυτό που θα ακολουθήσει. Και στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού βρίσκεται η τεχνολογία. Η τεχνολογία θα ανανεώσει με πολλούς τρόπους τις οικονομίες μας. Θα μεταρρυθμίσει τους στρατούς μας. Θα αναδιαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και επομένως είναι βαθιά πηγή εθνικής δύναμης», είπε. 

Πώς σχολίασε τις επιθέσεις με drones 

Σχολιάζοντας την αυξημένη χρήση στην Ουκρανία ιρανικών drones από την Ρωσία, έκανε λόγο για «σημάδι αυξημένης απόγνωσης» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρασχεθεί «ό,τι είναι δυνατό» στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε αυτά τα drones, όπως είπατε. Τι κάνουν αυτά όμως; Επιτίθενται σε πολίτες. Επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, νοσοκομεία, πράγματα που χρειάζονται οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή και δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι. Και είναι ένα σημάδι αυξημένης απόγνωσης από τη Ρωσία. Αλλά είναι επίσης ένα σημάδι των επιπέδων στα οποία θα πέσουν και αυτό το έχουμε ήδη δει επανειλημμένα όταν  αμάχοι και μη στρατιωτικές υποδομές γίνονται στόχος. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν έναντι αυτής της επιθετικότητας, ακόμη και όταν απωθούν τους Ρώσους πίσω από το έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία», ανέφερε. 

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν να συνεργαστούν με την Κίνα

Η Κίνα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι «πιο επιθετική», όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευελπιστεί πως θα μπορέσει να συνεργαστεί μαζί της σε ορισμένα μείζονα θέματα, καθώς ο αρχηγός του κράτους ετοιμάζεται να εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία, δήλωσε επίσης. 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικαλέστηκε κυρίως τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού ως παραδείγματα των θεματικών στα οποία οι δύο μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν από κοινού.

Υπό τον Σι η Κίνα έχει γίνει «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό, πιο επιθετική στο εξωτερικό», έκρινε ο Μπλίνκεν. «Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό εγείρει πρόβλημα όσον αφορά τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας».

Μολαταύτα, η σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «διατηρεί διαστάσεις συνεργασίας», συνέχισε. «Ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθούν αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν συνεργαστούν», είπε αναφερόμενος «στο κλίμα», την «παγκόσμια υγεία», τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

«Ακόμη κι αν (οι κινέζοι ηγέτες) δεν θέλουν (να συνεργαστούν), υπάρχει τεράστια απαίτηση από τον υπόλοιπο κόσμο» γι’ αυτό, επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οι άλλες χώρες «περιμένουν από εμάς να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε στα προβλήματα αυτά μαζί», καθώς «μας πλήττουν».