«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρόταση που έριξε χθες στο τραπέζι για δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Ο Πούτιν δήλωσε χθες πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream, προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την Ε.Ε.
«Η Τουρκία έχει αποδειχθεί η πιο αξιόπιστη οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χάρη στη σταθερή σας θέση για την υποστήριξη της κατασκευής του TurkStream, αν και, όπως ακούσαμε, ήταν αντικείμενο απόπειρας ανατίναξης, αλλά δόξα τω Θεώ, δεν συνέβη κάτι και λειτουργεί κανονικά», είπε ο Πούτιν.
Στη συνάντησή του με τον Τούρκο ηγέτη, στο περιθώριο της συνόδου της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), ο Ρώσος πρόεδρος ανέλυσε περισσότερα την πρότασή του υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος κόμβος στην Τουρκία θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση των τιμών και την πώληση φυσικού αερίου σε τιμές αγοράς, «όχι στα ύψη» και χωρίς την «πολιτικοποίηση» του ζητήματος.
«Θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, γιατί αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα – το θέμα της τιμολόγησης. Σήμερα, αυτές οι τιμές είναι υψηλές. θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα κανονικό επίπεδο, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, στη νότια Τουρκία, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το επόμενο έτος, κατά την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν έριξε την ιδέα να κατασκευάσει η Ρωσία δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη βόρεια Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε επίσης τους εμπορικούς δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ασκούν εκ νέου πίεση στην Τουρκία για να προσαρμοστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβληιεί στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως ο Ερντογάν αρνήθηκε, διαμορφώνοντας την Τουρκία ουδέτερο τόπο για πιθανές συνομιλίες εκεχειρίας, και εγκρίνοντας μια σειρά συμφωνιών που έχουν διπλασιάσει την αξία των εξαγωγών στη Ρωσία τους τελευταίους μήνες.
Όσον αφορά όμως τον κόμβο, ο Ερντογάν δεν δεν τοποθετήθηκε.
Στις δηλώσεις του περιορίστηκε να πει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε φτωχές χώρες. «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μέσω της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Ιούλιο. «Υπάρχει πολλή δουλειά για τον καθορισμό των χωρών. Είναι σημαντικό να επικεντρωθεί περισσότερο στις φτωχές χώρες παρά στις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει να συναντήσει ξανά τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν. «Έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά στη Σαμαρκάνδη. Εάν έρθετε κι εσείς, θα μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά εκεί», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr