Αποτέλεσμα «διπλωματικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο καταδικάζονται οι προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.
Το ψήφισμα που είχε κατατεθεί εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές. Εκτός από τη Ρωσία, τέσσερις χώρες ταπέρριψαν το σχέδιο ψηφίσματος. Πρόκειται για τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και τη Νικαράγουα. Αν και συμβολικής σημασία, κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο από την εισβολή αριθμό ψήφων κατά της Ρωσίας.
Σχολιάζοντας το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι «αντιρωσικό» και επιτεύχθηκε με τη χρήση «διπλωματικού τρόμου».
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα δεν απορρίπτει καμία επαφή με την Ουάσιγκτον, αλλά κανείς δεν έχει προχωρήσει σε κάποια λογική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής. «Όλες αυτές οι συζητήσεις ότι κάποιος είναι πρόθυμος να μας συναντήσει ή κάποιος διστάζει να μας συναντήσει – [οι ΗΠΑ] φαίνεται να πείθουν τον εαυτό τους. Δεν παρακαλούμε κανέναν. Ποτέ δεν απορρίψαμε ούτε μία σοβαρή, λογική πρόταση για τη διεξαγωγή επαφών. Κανείς δεν προσφέρει λογικές πρωτοβουλίες», είπε.
Ερωτηθείς εάν η απροθυμία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα παγκοσμίως, ο Λαβρόφ είπε: «Καθόλου, γιατί η κατάσταση, κυρίως στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει φτάσει στο σημείο που-κατά τη γνώμη μου- απλά δεν μπορεί να γίνει χειρότερο».
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν σχεδιάζει να ζητήσει συνάντηση με τον Πούτιν σε αυτό το στάδιο, αλλά ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εξετάσει τις προτάσεις της Μόσχας για ανταλλαγή κρατουμένων.
naftemporiki.gr