Skip to main content

ΟΗΕ: Καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία- Ποιες χώρες ψήφισαν «όχι», ποιες απείχαν

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να καταδικάσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Το ψήφισμα που είχε κατατεθεί εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές. Εκτός από τη Ρωσία, τέσσερις χώρες ταπέρριψαν το σχέδιο ψηφίσματος. Πρόκειται για τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και τη Νικαράγουα.

Αν και συμβολικής σημασία, το ψήφισμα κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο από την εισβολή αριθμό ψήφων κατά της Ρωσίας. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.  Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, σε μια μεγαλειώδη τελετή στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε έγγραφα για να προσαρτήσει τις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. 

Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια. Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει καμία από τις διεκδικήσεις προσάρτησης της Ρωσίας. Επιπλέον χαιρετίζει και «εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή της» στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων στις χώρες που το στήριξαν. «Ο κόσμος τοποθετήθηκε – οι προσπάθειες [της Ρωσίας] για προσάρτηση είναι άχρηστες και δεν θα αναγνωριστούν ποτέ από ελεύθερα έθνη», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «θα ανακτήσει όλα τα εδάφη της».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε από την πλευρά του ότι η ψηφοφορία έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στη Μόσχα. «Το διακύβευμα αυτής της σύγκρουσης είναι σαφές σε όλους και ο κόσμος έστειλε ένα σαφές μήνυμα ως απάντηση – η Ρωσία δεν μπορεί να διαγράψει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη».

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ακολούθησε την πρόσφατη στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί πανομοιότυπου κειμένου, στην οποία η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του, άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.  Ως μόνιμα μέλη, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης δικαίωμα βέτο στο συμβούλιο.  Μετά την εισβολή στην Ουκρανία αρκετές φωνές ζητούν να αφαιρεθεί από τη Ρωσία το δικαίωμα βέτο.

naftemporiki.gr