¨Ηταν οι μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου και ήρθε ως απάντηση στην ανατίναξη της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία. Σκότωσαν τουλάχιστον 19 ανθρώπους, οδήγησαν χιλιάδες Ουκρανούς ξανά στα καταφύγια και έκοψαν το ρεύμα σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά.
Τα χθεσινά πλήγματα – που καταγγέλλονται από τη Δύση ως εσκεμμένη επίθεση κατά αμάχων – χαιρετίστηκαν από τα γεράκια στη Μόσχα ως σημείο καμπής που καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να φέρει εις πέρας αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, λένε ότι τα πλήγματα είχαν μεγάλο κόστος για την Ρωσία καθώς εξάντλησαν το -διαρκώς- μειούμενο απόθεμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ενώ, όπως ισχυρίζονται, δεν έπληξαν κανέναν στρατιωτικό στόχο υψηλής στρατηγικής αξίας.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παρά την σφοδρότητά τους, τα τελευταία χτυπήματα είναι απίθανο να αλλάξουν την πορεία ενός πολέμου που πηγαίνει ήδη άσχημα για τη Μόσχα.
«Η Ρωσία δεν διαθέτει αρκετούς πυραύλους για να πραγματοποιεί συχνά επιθέσεις αυτού του είδους, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματά της, την ίδια στιγμή που οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην αναχαίτισή τους», έγραψε ο Lawrence Freedman, ομότιμος καθηγητής πολεμικών σπουδών στο King’s College στο Λονδίνο.
«Επομένως, τα τελευταία χτυπήματα δεν αφορούν μια νέα στρατηγική της Ρωσίας για να κερδίσει τον πόλεμο. Απλώς εκφράζουν την οργή ενός κοινωνιοπαθούς» (σσ: του Πούτιν).
Κάθε πύραυλος κρουζ Kalibr, από τους 83 που σύμφωνα με τους Ουκρανούς εκτοξεύτηκαν από την Μόσχα, εκτιμάται ότι κοστίζει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα εκτόξευσε πυραύλους αξίας περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μία μόνο ημέρα.
Οι δυτικοί δεν έχουν αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι πύραυλοι έχει απομείνει στη Ρωσία, αλλά εδώ και μήνες έχουν επισημάνει τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι το απόθεμα περιορίζεται.
Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με τις ίδιες στρατηγικές αδυναμίες που είχε πριν από τις επιθέσεις της Δευτέρας: απογοητευμένες και ανεπαρκώς εξοπλισμένες δυνάμεις και μεγάλες γραμμές ανεφοδιασμού ευάλωτες στις ουκρανικές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να μην έχει τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου, κάτι που θα επέτρεπε εντατικά πλήγματα με τζετ και ελικόπτερα που τη βοήθησαν να νικήσει τους αντάρτες στη Συρία και την Τσετσενία.
naftemporiki.gr