Ο Όλαφ Σολτς, συνήθως λιγομίλητος,ανέβηκε στο βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου και χτύπησε την γροθιά του. Κούνησε το δάχτυλο στη συντηρητική αντιπολίτευση και κατηγορήσε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ για τη δύσκολη θέση της Γερμανίας.
Αποτύχατε να αλλάξετε την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, είπε ο Σολτς σε ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα, σημάδι της πίεσης που υφίσταται καθώς εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση της νεαρής ακόμα θητείας του.
Εάν αποτύχει να καθοδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τους επόμενους μήνες, θα αποδυναμωθεί πολύ πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το 2025, γράφει το Bloomberg.
Ήδη από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της καγκελαρίας, τα φίδια άρχισαν να ζώνουν το 64χρονο Σοσιαλδημοκράτη όταν ενημερώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και προειδοποιήθηκε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εργαλοποιήσει την ενέργεια, υπέρ του.
«Ποιο είναι το Plan B σε αυτήν την περίπτωση» ρώτησε. Όχι, δεν υπήρχε…
Ήταν μια πικρή αποκάλυψη. Η Γερμανία είχε σοβαρό πρόβλημα και ο Σολτς, που πέτυχε μια ισχνή εκλογική νίκη διαδεχόμενος τη Μέρκελ με την πιο αδύναμη υποστήριξη σε Γερμανό καγκελάριο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για την εξάρτηση της χώρας από τη ρωσική ενέργεια,μια «κληρονομιά» που δεν του ανήκε καθώς επρόκειτο για προϊόν δεκαετιών.
Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τους κινδύνους για μπλακ άουτ ή για επιβολή ενεργειακού δελτίου να ειναι μπροστά , ο Σολτς αναζήτησε σχέδιο διαφυγής.
Πόλεμος από…παντού
Αναγκασμένος σε μια αμήχανη τριμερή κυβερνητική συμμαχία και την αντιπαλότητα να σιγοβράζει, το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη στήριξη των εταιρειών ενέργειας με 34 δισ. ευρώ, μέσω της επιβολής φόρου φόρου στους καταναλωτές φυσικού αερίου,όδήγησαν Λίντνερ και Χάμπεκ σε δημόσια διαφωνία.
Η διαμάχη οδήγησε στην ματαίωση του σχεδίου, σχεδόν στο παρά πεντε και στην ίδρυση ενός τεράστιου ενεργειακού ταμείου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (196 δισεκατομμύρια δολάριων).
Τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε μια οντότητα εκτός ισολογισμού για να αποφευχθεί η υπέρβαση των ορίων χρέους — κάτι που θα ήταν ένα πλήγμα για το FDP του Lindner που κατρακύλησε άσχημα.
Τώρα ήταν η σειρά της Ευρωπαικής Ένωσης να εξοργιστεί.
Ο γερμανός καγκελάριος υπερασπίστηκε το σχέδιό του, υποστηρίζοντας ότι αντανακλά την υπερέκθεση της Γερμανίας στην ρωσική ενέργεια και είναι σύμφωνο με μέτρα που έχουν πάρει και άλλες χώρες.
«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άλλοι κάνουν κάτι παρόμοιο ». δήλωσε ο Σολτς κατά την άφιξή του στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι βολές για έλλειψη αλληλεγγύης δεν σταμάτησαν.
Μια «αντάρτισα» και εσωστρεφής Γερμανία θα ήταν κακό για την ΕΕ, η οποία χρειάζεται ηγεσία, υποστηρίζει πάντως το Bloomberg, αφού η Ιταλία στράφηκε προς την άκρα δεξιά και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου.
Αποθαρρυντικές δημοσκοπήσεις
Οι εντάσεις εντός και εκτός Γερμανίας, οδηγεί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σε προβάδισμα 10 μονάδων τους συντηρητικούς του CDU, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία δυναμώνει, εκμεταλλευόμενη τους φόβους των ψηφοφόρων που ανησυχούν για τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το SPD του Όλαφ Σολτς υποχώρησε στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις για ενεργειακά θέματα
Αλλά οι ευρύτερες ανησυχίες διαχέονται στην επικρατούσα τάση. Μια συμμαχία κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτων και περιβαλλοντικών ομάδων ετοιμάζει συγκεντρώσεις στις 22 Οκτωβρίου για να διαμαρτυρηθεί για την “ανεπαρκή απάντηση” της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, όπως τη χαρακτηρίζουν.
“Η γερμανική οικονομία απειλείται με ελεύθερη πτώση και δεν θα επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις”, έγραψε η Σάρνα Ρέσερ, επικεφαλής μιας βιομηχανικής ομάδας που εκπροσωπεί νέους επιχειρηματίες, σε μια στήλη για τον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση”.
Και ο επόμενος χειμώνας;
Βέβαια, η Γερμανική κυβέρνηση έχει καταφέρει να προχωρήσει γρήγορα στην αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων φυσικού αερίου και να ξεκινήσει την κατασκευή τερματικών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αντέδρασε επίσης αποφασιστικά για να διασφαλίσει τον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, παίρνοντας τον έλεγχο των τοπικών μονάδων της ρωσικής Gazprom PJSC και Rosneft PJSC και προχωρώντας στην εθνικοποίηση της Uniper SE , του μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
«Η Γερμανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι περίμεναν πολλοί», δήλωσε η Ulrike Malmendier, σύμβουλος της κυβέρνησης και καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. «Δυστυχώς ήταν μια ανώμαλη διαδρομή.»
Η χώρα παραμένει σε δύσκολη θέση. Οι προμήθειες LNG είναι περιορισμένες και παραγωγοί όπως το Κατάρ απαιτούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια που θα εγκλωβίσουν τη Γερμανία σε υψηλές τιμές για χρόνια, υπονομεύοντας τα σχέδια απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκουν εμπόδια και ορισμένες διαδικασίες έγκρισης μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Simon Mueller, διευθυντή στο ενεργειακό think tank Agora Energiewende.
Ωστόσο,πίσω από τις κλειστές πόρτες, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην καγκελάριο αναγνωρίζουν ότι η πραγματική πρόκληση θα έρθει τον επόμενο χειμώνα, καθώς το ενεργειακό πρόβλημα θα γίνει εντονότερο, αν δεν έχει λήξει η εισβολη του Πούτιν στην Ουκρανία
«Φοβούμαι ότι πιστεύουν ότι θα περάσουν αυτόν τον χειμώνα και τότε όλα θα πάνε καλά», είπε η Malmendier. «Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει».
naftemporiki.gr