Skip to main content

Η αντίδραση των Ευρωπαίων στις ρωσικές επιθέσεις: «Επίδειξη αδυναμίας όχι ισχύος οι βαρβαρότητες»

Σοκαριστικές, αποτρόπαιες, φριχτές. Με τα λόγια αυτά περιγράφουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις ρωσικές επιθέσεις της 10ης Οκτωβρίου ανά την Ουκρανία. Για πρώτη φορά απο τον Ιούνιο μπήκε στο στόχαστρο το Κίεβο, με τα πλήγματα να είναι ίσως τα πιο σκληρά από την έναρξη του πολέμου, όπως σχολιάζει και το BBC. 

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία επανεβεβαίωσε τη στήριξή του στην Ουκρανία και εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις εξελίξεις.Υποσχέθηκε μάλιστα ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα.

Επικοινωνία με τον Ζελένσκι είχε και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στην οποία ο τελευταίος διαβεβαίωσε για τη στήριξη του Βερολίνου και των υπόλοιπων κρατών – μελών της G7, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. 

Με τον Ουκρανό πρόεδρο μίλησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγνιου Ράου, χαρακτηρίζοντας τις πυραυλικές επιθέσεις «πράξεις βαρβαρότητας και έγκλημα πολέμου».  Για εγκλήματα πολέμου έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Νωρίτερα τόσο ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ όσο και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είχαν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους.  

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, τόνισε πως οι τυφλές επιθέσεις σε αμάχους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ενώ σχολίασε πως είναι «επίδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν».  

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας, χώρας που συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία, κατήγγειλε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από ρωσικούς πυραύλους και κάλεσε τον απεσταλμένο της Μόσχας στη χώρα για εξηγήσεις.