Στα μέσα του μήνα όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην Κίνα, καθώς συνεδριάζει από τις 16 Οκτωβρίου το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο για να ορίσει, μεταξύ άλλων, τη νέα ηγετική ομάδα του Κόμματος και της χώρας.
Η σύνθεση της ομάδας θα αντανακλά την πολιτική επιρροπή του Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τα μηνύματα, που θέλει να στείλει ο Κινέζος πρόεδρος για την κατεύθυνση της πολιτικής και την προώθηση ιδεών, όπως ο μεγαλύτερος έλεγχος του κράτους επί της οικονομίας.
Ο 69χρονος Σι αναμένεται να παγιώσει την εξιουσία του, ύστερα από 10 χρόνια στο τιμόνι του Κομμουνιστικού Κόμματος και της χώρας. Το Κογκρέσο θα του ανοίξει τον δρόμο για μία τρίτη θητεία πενταετούς διάρκειας. Ποιοι θα τον πλαισιώνουν όμως; Οι προβλέψεις γίνονται με πολλούς αστερίσκους, αφού «η κινεζική πολιτική σκηνή πάντα καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστικότητας. Αυτή τη φορά μάλιστα δεν βγαίνει το παραμικρό φως από το μαύρο κουτί» όπως εξηγεί στο CNBC ο Σκοτ Κένεντι, senior advisor του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Η διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγετικής ομάδας
Περίπου 2.300 μέλη του κόμματος θα συναντηθούν στο Πεκίνο για να εκλέξουν τη νέα κεντρική επιτροπή των 200 μελών. Η Επιτροπή αυτή θα καθορίσει στη συνέχεια τον πυρήνα της ηγεσίας: το Politburo και τη μόνιμη επιτροπή του. Σήμερα το Politburo έχει 25 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Λίου Χε, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος ηγήθηκε των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ το 2020 και το 2021. Ωστόσο ο Λίου δεν είναι μέλος της μόνιμης επιτροπής του Politburo, που απαρτίζεται από 7 μέλη, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Σι και του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ.
Ο Σι έχει τρεις καίριους ρόλους: Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και πρόεδρος της Κίνας. Η διατήρηση των δύο πρώτων ρόλων θα επιβεβαιωθούν από το Κογκρέσο και η παραμονή στη θέση του προέδρου πιθανότατα θα ανακοινωθεί επισήμως τον Μάρτιο από την ετήσια συνεδρίαση της κινεζικής κυβέρνησης.
Το πιο ισχυρό μήνυμα για την κατεύθυνση που θέλει να δώσει στη χώρα, ο Σι θα το στείλει με τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού. Για τον 67χρονο Λι Κετσιάνγ, που ανέλαβε τη θέση το 2013, αυτή είναι η τελευταία χρονιά στον πρωθυπουργικό θώκο. Εκτιμάται ότι ωστόσο θα παραμείνει στη μόνιμη επιτροπή του Politburo και ίσως διατηρήσει κάποιο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων από μεγάλες ξένες επιχειρήσεις στη χώρα – κάτι στο οποίο έχει δώσει έμφαση και από τη σημερινή του θέση.
Μέχρι στιγμής στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας όλοι οι πρωθυπουργοί είχαν διατελέσει πρώτα αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Σήμερα αντιπρόεδροι είναι οι Χαν Ζενγκ, Χου Τσουνχουά, Λίου Χε και η Σουν Τσουνλάν – η μόνη γυναίκα στο Politburo.
Ο Τσενγκ Λι του Brookings Institute αναφέρει στο CNBC πως αν επιλεγεί ο Χαν Ζενγκ θα δοθεί ένα μήνυμα «συνέχειας» στην πολιτική. Ο Χου Τσουνχουά από την άλλη έχει στενούς δεσμούς με τον προκάτοχο του Σι, Χου Τζιντάο και η προαγωγή του στη θέση θα έστελνε ένα μήνυμα «ενότητας», αφού ο Σι θα διόριζε ένα πρόσωπο εκτός του δικού του κύκλου. Ο Λίου Χε θα ήταν μάλλον το πιο δημοφιλές πρόσωπο στη διεθνή σκηνή, ενώ η επιλογή της Σουν Τσουνλάν θα ήταν έκπληξη.
Τον τίτλο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον Τσενγκ Λι, διεκδικεί επίσης και ο Γουάνγκ Γιανγκ, μέλος της μόνιμης επιτροπής, που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος από το 2013 έως το 2018.
Σύμφωνα με το Asia Society Policy Institute υπάρχει και ένα τελείως διαφορετικό σενάριο, στο οποίο ο Σι ορίζει πρωθυπουργό τον προστατευόμενό του Λι Τσιανγκ, Γραμματέα του Κόμματος στη Σαγκάη και μέλος του Politburo. Άλλα έμπιστα πρόσωπα του προέδρου, που θα μπορούσαν να επιλεγούν είναι ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, προσωπάρχης του Σι και επικεφαλής της προσωπικής ασφαλείας του προέδρου, όπως επίσης και ο Τσεν Μιν’ερ, Γραμματέας του Κόμματος στην περιφέρεια Τσονγκινγκ. Τέλος ελπίδες για τη θέση διατηρεί και ο Χουάνγκ Κάνμινγκ, επικεφαλής του τμήματος προπαγάνδας και στενός συνεργάτης του Σι.