Skip to main content

Κάποτε η Δύση φοβόταν τη νίκη του Πούτιν. Τώρα ανησυχεί για την ήττα του…

Το τελευταίο κύμα απειλών της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών και περαιτέρω μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Δύσης, ναι μεν σκληραίνει τη θέλησή των συμμάχων της Ουκρανίας να δουν το Κίεβο να κερδίζει, αλλά  δεν είναι και τόσο σίγουροι πλέον αν τελικά θέλουν να χάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «Αρμαγεδδώνα», προειδοποιώντας πως οι πυρηνικές απειλές του Ρώσου προέδρου μπορεί να μην είναι μπλόφα αφού οι επιλογές του για τη διάσωση της εισβολής  στην Ουκρανία πλέον περιορίζονται. 

Ευρωπαίος αξιωματούχος παρομοίασε την κατάσταση του Πούτιν με αυτήν ενός ζώου που έχει πέσει σε παγίδα και όσο προσπαθεί να βγει από εκεί τόσο περισσότερο εγκλωβίζεται.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους που  κατείχε η Ρωσία μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, τροφοδοτώντας τις φιλοδοξίες του Κιέβου να  εκδιώξει τις δυνάμεις της Μόσχας, πιθανώς ακόμη και πέρα ​​από τις γραμμές που είχαν πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. 

Όσο μεγαλύτερη πρόοδο σημειώνουν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πίεση στον Πούτιν για το μέγεθος της ήττας που θα μπορούσε να αντέξει.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως είναι ελάχιστες οι προοπτικές, να σταματήσει η ουκρανική προέλαση. 

Αλλά, παράλληλα, δεν βλέπουν μια γρήγορη νίκη παραδεχόμενοι ότι αυτό που μπορεί τώρα να επιδιώξει το Κρεμλίνο είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση που διαρκεί χρόνια με περιοδικές εξάρσεις.

Αυτή η προοπτική τροφοδότησε τους φόβους   ότι ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από την περαιτέρω κλιμάκωση, με ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα σε ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων. Η δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να στοχοποιηθεί. 

Ο Πούτιν μπορεί να γίνει «αρκετά επικίνδυνος και απερίσκεπτος» καθώς «νιώθει την πλάτη του στον τοίχο», είπε ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο CBS αυτή την εβδομάδα.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον ζήτησε δημόσια για «αλλαγή καθεστώτος»   λέγοντας ότι ο Πούτιν πρέπει να φύγει. Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η αντικατάστασή του θα ήταν ακόμη πιο σκληροπυρηνική.

Στη Μόσχα, πάντως ορισμένοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η αποφασιστικότητα της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα καμφθεί υπό την πίεση των ενεργειακών ελλείψεων και του αυξανόμενου κόστους της στήριξης της Ουκρανίας. Και ίσως αυτό οδηγούσε σε μία λύση

naftemporiki.gr