Skip to main content

Η Λιζ Τρας απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών

Η Λιζ Τρας απέπεμψε τον Κουάσι Κουάρτενγκ από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι ο Κουάρτενγκ είναι ο υπουργός Οικονομικών με τη δεύτερη μικρότερη θητεία.

Ο προηγούμενος με τη μικρότερη θητεία, Ίαν Μακλέοντ, πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε τη θέση το 1970.

Από το 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αλλάξει τέσσερις υπουργούς Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Ναντίμ Ζαχάουι που υπηρέτησε την τρίτη πιο σύντομη θητεία με 63 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός βραχύβιου ανασχηματισμού υπό τον Μπόρις Τζόνσον και του Σατζίντ Τζάβιντ που υπηρέτησε 204 ημέρες – η τέταρτη μικρότερη θητεία στην ιστορία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα πως ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο. «Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ.

Ο Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε την αποπομπή του μέσω Twitter, ευχόμενος στην πρωθυπουργό επιτυχία στα σχέδιά της για την οικονομία, σημειώνοντας ότι «είμαστε συνάδελφοι και φίλοι για πολλά χρόνια». Υποσχέθηκε να συνεχίσει να την υποστηρίζει από τα μετόπισθεν.

Ο Κουάρτενγκ αναγνώρισε επίσης την αναταραχή της αγοράς μετά τον μίνι προϋπολογισμό του στις 23 Σεπτεμβρίου. Γράφει ότι «το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει γρήγορα» από τότε που αποκάλυψε τα σχέδιά του, τα οποία περιλάμβαναν φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η αρχή του τέλους για τον Κουάρτενγκ, αν και εξαιρετικά έμπιστος της Τρας και «αδελφή ψυχή» στην πολιτική όπως αναφέρει το BBC, ξεκίνησε από τον μίνι προϋπολογισμό στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον οποίο ανακοίνωσε 45 δισεκατομμύρια λίρες σε μη κοστολογημένες φορολογικές περικοπές.

Ο μίνι προϋπολογισμός ώθησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ανέβασε το κόστος του κρατικού δανεισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

naftemporiki.gr