Μετά το «ειρηνευτικό σχέδιο» για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τοποθετήθηκε για ένα άλλο γεωπολιτικό ζήτημα που αυξάνει τις εντάσεις, προκαλώντας και πάλι ποικίλες αντιδράσεις.
Αυτή τη φορά ο Έλον Μασκ δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι πιστεύει πως οι κυβερνήσεις στην Κίνα και την Ταϊβάν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια «λογικά εύγευστη» συμφωνία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla υποστήριξε ότι η Ταϊβάν πρέπει να γίνει ειδική διοικητική ζώνη της Κίνας. Όπως είπε, εάν επιτραπεί στην Κίνα να έχει κάποιο έλεγχο στο νησί, αυτό θα έλυνε τις διαφωνίες. «Και είναι πιθανό, και νομίζω ότι πιθανότατα, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια συμφωνία που είναι πιο επιεικής από το Χονγκ Κονγκ», είπε.
Η κυβέρνηση της Κίνας ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι κινεζική επαρχία και έχει απειλήσει να την προσαρτήσει με τη βία εάν δεν μπορεί να «ενωθεί» ειρηνικά με την ηπειρωτική χώρα. Η Ταϊβάν υποστηρίζει ότι είναι ένα ανεξάρτητο έθνος και έχει δεσμευθεί να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα εισβολής ή προσάρτησης.
Η δήλωσή του προκάλεσε την τοποθέτηση τόσο του Πεκίνου όσο και της Ταϊπέι.
Στην Ταϊβάν οι πολιτικοί απέρριψαν τα σχόλια του Μασκ, προτρέποντάς τον να σεβαστεί τις επιθυμίες των πολιτών της περιοχής.
Από την άλλη, η Κίνα εκφράστηκε θετικά για την δήλωσή του. Σχολιάζοντας ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ, είπε ότι «η ειρηνική επανένωση και η δομή ”μία χώρα, δύο συστήματα” είναι οι βασικές αρχές μας για την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν… και η καλύτερη προσέγγιση για την πραγματοποίηση της εθνικής επανένωσης».
Απαντώντας η de facto πρεσβευτής της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, Hsiao Bi-khim, έγραψε στο Twitter: «Η Ταϊβάν πουλάει πολλά προϊόντα, αλλά η ελευθερία και η δημοκρατία μας δεν πωλούνται… Οποιαδήποτε μόνιμη πρόταση για το μέλλον μας πρέπει να καθοριστεί ειρηνικά, χωρίς εξαναγκασμό και με σεβασμό στις δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Ταϊβάν».
naftemporiki.gr