Την «υπεύθυνη» δημοσιονομική προσέγγισή της υπερασπίστηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, την στιγμή που, σύμφωνα με τον Τύπο, ο υπουργός των Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο το κόστος του αμφιλεγόμενου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων.
Παρά τις επικρίσεις που προκάλεσε ο «μίνι – προϋπολογισμός» που παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σχετικά με τις μειώσεις φόρων, η Τρας σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί στο BBC, υπεραμύνθηκε της «υπεύθυνης» δημοσιονομικής προσέγγισής της.
Απέναντι στην κατακραυγή, η κυβέρνησή της αναγκάστηκε να ανακοινώσει χθες, Δευτέρα, ότι θα εγκαταλείψει, υπό την πίεση της ίδιας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, ένα μέτρο που αποκρυστάλλωσε την εναντίωση καθώς προορίζεται για τους πιο πλούσιους.
Σύμφωνα με τους Financial Times και το BBC, ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ ετοιμάζεται, σε μια νέα μεταστροφή της κυβέρνησης, να παρουσιάσει πριν από τις 23 Νοεμβρίου, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, τη λεπτομερή χρηματοδότηση του σχεδίου, καθώς και των προβλέψεων που την υποστηρίζουν.
«Άσκησα ισχυρή πίεση στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό και, προς τιμήν του, έτεινε ευήκοον ους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Μελ Στράιντ.
Είναι η απουσία της κοστολόγησης του δημοσιονομικού πακέτου, των προβολών για την επίπτωση του σχεδίου αυτού μαζικών δαπανών, χωρίς μείωση των προβλεπόμενων δαπανών, και με χρηματοδότηση με δανεισμό την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα, που έβαλε φωτιά στις χρηματαγορές την περασμένη εβδομάδα.
Η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να επέμβει επειγόντως αγοράζοντας κυβερνητικά μακροπρόθεσμα ομόλογα προκειμένου να αποφύγει μια χρεοκοπία των συνταξιοδοτικών ταμείων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε αυστηρή έκκληση να μειωθούν οι δαπάνες και να μην αυξηθούν οι ανισότητες, εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, μέσω της μείωσης φόρων που ευνοούν τους πιο πλούσιους.
Ωστόσο, ένα άλλο θέμα που προμηνύεται ευαίσθητο για την κυβέρνηση είναι εκείνο των κοινωνικών επιδομάτων.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τα επιδόματα θα αυξηθούν ανάλογα με τον πληθωρισμό, η Τρας δήλωσε στο BBC: «Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το πώς θα μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα».
«Θα πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα με κάθε λεπτομέρεια. Πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι».
Μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό LBC, η επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου πως ακόμη δεν έχει ληφθεί «καμία απόφαση» για τη βάση στην οποία θα επαναξιολογηθούν τα επιδόματα, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10%.
Από την πλευρά του ο Μελ Στράιντ, προειδοποίησε μιλώντας στο BBC πως θα σκεφθεί δυο φορές αν πρέπει να ψηφίσει υπέρ μιας αύξησης των επιδομάτων που θα ευθυγραμμίζεται με τους μισθούς μάλλον παρά με τον πληθωρισμό, αφήνοντας εκ νέου να αιωρείται ο κίνδυνος μιας ‘εξέγερσης’ στους κόλπους της πλειοψηφίας.
Η Πένι Μόρντοντ, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε πως έχει όντως νόημα τα κοινωνικά επιδόματα να διαμορφώνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό. «Αυτός είναι ο λόγος που ψήφισα υπέρ προηγουμένως και το ίδιο έκαναν και πολλοί συνάδελφοί μου», δήλωσε στο Times Radio.
Ο Μελ Στράιντ καλωσόρισε επίσης την ανακοίνωση ότι οι λεπτομέρειες για το πλήρες κόστος των μέτρων θα γίνει νωρίτερα. Είπε πως θα βοηθούσε αν δημοσιοποιούνταν πριν από την επόμενη ανακοίνωση του επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας στις 3 Νοεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters