Skip to main content

Οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντένις Σμίχαλ, υπέγραψαν επίσημη αίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες. Είχε προηγηθεί η επίσημη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. 

Σχολιάζοντας την αίτηση λίγο αργότερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η ένταξη πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τις 30 χώρες μέλη.

Μέχρι την Κυριακή (2 Οκτωβρίου) εννέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ από την κεντρική και ανατολική Ευρώπης δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν ότι «υποστηρίζουν σταθερά» την απόφαση του ΝΑΤΟ που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στη συμμαχία. 

Εκείνη την περίοδο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν τελικά μέλη χωρίς να ορίσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη. Η διαδικασία σταμάτησε με τα χρόνια και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, φαινόταν όλο και πιο απίθανο να γίνει πραγματικότητα, υπενθυμίζει το Euractiv.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε (από τη Ρωσία) να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία», ανέφεραν οι ηγέτες των εννιά χωρών. 

Ερωτηθείς την Παρασκευή σχετικά με την αίτηση του Ζελένσκι για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετική στιγμή».

naftemporiki.gr