Η σουηδική ακτοφυλακή φέρεται να εντόπισε και τέταρτη πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream αυτή την εβδομάδα. Την είδηση έκανε γνωστή η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet επικαλούμενη το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές
«Οι δύο από αυτές τις τέσσερις τρύπες βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε στην εφημερίδα η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον. Οι άλλες δύο τρύπες βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.
Το λιμενικό της Σουηδίας δεν μπόρεσε να διευκρινίσει για ποιο λόγο εντοπίστηκε πιο αργά η τέταρτη διαρροή, ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σουηδικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η διαρροή αυτή βρίσκεται στον Nord Stream 2.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονται σε «δολιοφθορά», με την ΕΕ να προειδοποιεί ότι θα δώσει «σθεναρή» απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.
Το σαμποτάζ στους αγωγούς, κανένας από τους οποίους δεν ήταν σε λειτουργία, έχει οδηγήσει τις χώρες σε όλη την Ευρώπη να αυξήσουν τα επίπεδα ετοιμότητάς τους για τις ζωτικής σημασίας υποδομές. Η Νορβηγία στέλνει στρατιωτικά σκάφη για να είναι πιο ορατά κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της, ενώ η Δανία έχει επίσης ενισχύει την ασφάλεια γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο
Το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας στους οποίους σημειώθηκαν ανεξήγητες εκρήξεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έχει πλέον διαρρεύσει, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χθες.
Με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί, που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Κρίστοφερ Μπέτσαου.
Κατά τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι σχεδόν ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.
Δεν θεωρείται πως υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού, ιδίως των κατοίκων του νησιού Μπορνχόλμ, στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με την υπηρεσία.