Αντιμέτωπος με τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, αλλά και την αναπάντεχη αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας του για τη μερική επιστράτευση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί 7 μήνες μετά την εισβολή να περάσει στην αντεπίθεση σε διπλό μέτωπο: Εντείνει την ενεργειακή πίεση στους Ευρωπαίους, απειλώντας με διακοπή των ροών του φυσικού αερίου και μέσω του τελευταίου διαθέσιμου αγωγού, και ετοιμάζεται να προσαρτήσει τις κατεχόμενες περιοχές.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στα ψευδοδημοψηφίσματα που διοργάνωσε στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης. Ο ΟΗΕ τα έχει καταδικάσει ως παράνομα, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι πήγαιναν τις κάλπες σπίτι – σπίτι και ανάγκαζαν τους ανθρώπους των περιοχών να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου. Σχετικές εικόνες έχουν μεταδοθεί και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Κρεμλίνο δεν πτοείται βέβαια από τη διεθνή κατακραυγή. Μπορεί, όπως επισημαίνει, μέσα σε λίγες ημέρες να έχει απορροφήσει τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Την ίδια ώρα η Gazprom απειλεί να κλείσει τις στρόφιγγες του αγωγού φυσικού αερίου που περνάει από την Ουκρανία και φτάνει στη Δυτική Ευρώπη, λόγω της διαμάχης για τους φόρους διέλευσης με το Κίεβο. Εάν κάνει πράξη την απειλή της, η Δυτική Ευρώπη θα αποκοπεί πλήρως από τις ροές του φυσικού αερίου. Μόνος ενεργός αγωγός θα είναι ο Turk Stream, που στέλνει αέριο στην Τουρκία και τις χώρες της Νοτιας Ευρώπης – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου να σκαρφαλώσουν σήμερα και πάλι πάνω από τα 210 ευρώ/MWh στο ολλανδικό χρηματιστήριο.
Οι διαρροές των αγωγών και η αντίδραση της Ε.Ε.
Στον ενεργειακό πόλεμο έρχονται να προστεθούν και οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι Ευρωπαίοι κάνουν λόγο για δολιοφθορά, για εσκεμμένη επίθεση και παρόλο που δεν κατονομάζουν ευθέως τη Ρωσία είναι ξεκάθαρο πως δείχνουν προς το Κρεμλίνο. Η Μόσχα από την πλευρά της τονίζει πως το σαμποτάζ όντως δεν μπορεί να αποκλειστεί, δείχνοντας όμως εμμέσως Κίεβο ή και ΗΠΑ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζει όλους. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια.Η σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», είπε.
naftemporiki.gr