Skip to main content

Ν. Κορέα: Στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της η Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί την Πέμπτη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη αυτή υπογραμμίζει «τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» εγείρει η Βόρεια Κορέα, διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Χάρις θα τιμήσει «την κοινή θυσία» δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Κορεατών στρατιωτών που πολέμησαν μαζί στον πόλεμο της Κορέας, πρόσθεσε.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας αντιπροέδρου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Βόρειας Κορέας, η οποία χαρακτήρισε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι «τη χειρότερη καταστροφέα της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας» μετά την επίσκεψή της στο ίδιο σημείο στις αρχές Αυγούστου.

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε εξάλλου χθες Δευτέρα ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν το ξέσπασμα πολέμου, αφού το Πολεμικό Ναυτικό των δύο συμμαχικών χωρών ξεκίνησε κοντά στη χερσόνησο τα πρώτα του κοινά γυμνάσια εδώ και πέντε χρόνια.

Συνάντηση στην Ιαπωνία με τον Κισίντα

Η Χάρις έφτασε χθες στην Ιαπωνία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα πριν την επίσημη κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, στην οποία θα παραστούν εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι.

Με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο συναντήθηκε σήμερα στο Τόκιο και ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ- σου. Αυτός εκτίμησε ότι η επίσκεψη της Χάρις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα αποτελέσει «μια πολύ συμβολική επίδειξη της ισχυρής δέσμευσης (των ΗΠΑ) υπέρ της ασφάλειας και της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο».

Η Βόρεια Κορέα προχωρά τους τελευταίους μήνες σε δοκιμές όπλων, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα έχουν περιέλθει σε τέλμα.

Τον Μάιο η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από το 2017 και στις αρχές Σεπτεμβρίου υιοθέτησε νέο δόγμα, βάσει του οποίου η χώρα δεν θα απαρνηθεί ποτέ τα πυρηνικά όπλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP