Skip to main content

Οι 4 φορές που ο Πούτιν επιχείρησε κινητοποίηση χωρίς να κηρύξει επιστράτευση

Σε εξέλιξη είναι στη Ρωσία η μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η διαδικασία έχει στιγματιστεί από πολλά προβλήματα που η Μόσχα δεσμεύθηκε να επιδιορθώσει αλλά και αντιδράσεις από πολίτες που δεν επιθυμούν να στρατευθούν. Σε αυτούς το Κρεμλίνο απάντησε με νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Παράλληλα συνεχίζεται να καταγράφεται αυξημένη κίνηση στα σύνορα, με τους Ρώσους να σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. 

Ο Πούτιν έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις απόπειρες κινητοποίησης τον περασμένο χρόνο, πιθανότατα εξαντλώντας τη δεξαμενή των διαθέσιμων (και πρόθυμων) εφέδρων που είναι έτοιμοι για μάχη πριν από τη «μερική κινητοποίηση», σημειώνει έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου: 

  1. Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Russian Combat Army Reserve (το ρωσικό ακρωνύμιο είναι BARS) το φθινόπωρο του 2021 με στόχο τη στρατολόγηση 100.000 εθελοντών σε μια εκστρατεία που θα τους εκπαίδευε και θα τους κρατούσε ικανούς να πολεμήσουν όσο ήταν ακόμη στις εφεδρείες.[ Αυτή η προσπάθεια απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας μόνο ένα ποσοστό του στόχου της μέχρι τη στιγμή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
  2. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν ακούσια κινητοποίηση μέρους της τακτικής εφεδρείας τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εισβολή και παράλληλα με την προσπάθεια του BARS. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το κάλεσμα πριν από την εισβολή είναι ελάχιστες, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός είχε ανακαλέσει «δεκάδες χιλιάδες» εφέδρους για να συμπληρώσουν μονάδες προτού αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
  3. Ένα τρίτο, μικρότερο κύμα κινητοποίησης ακολούθησε την ίδια την εισβολή, καθώς εμφανίστηκαν αναφορές για χιλιάδες εφέδρους που κλήθηκαν να αναπληρώσουν τις ρωσικές απώλειες στις αρχές Μαρτίου 2022.
  4. Ο Πούτιν ξεκίνησε μια τέταρτη προσπάθεια κινητοποίησης του πληθυσμού του για πόλεμο τον Ιούνιο του 2022, η οποία επιταχύνθηκε τον Ιούλιο, με έκκληση για το σχηματισμό «τάγμάτων εθελοντών».  Αυτή η επιχείρηση ήταν μια προσπάθεια διακριτικής κινητοποίησης. Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή σε όλα τα «ομοσπονδιακά υποκείμενα» της Ρωσίας (διοικητικές μονάδες σε επίπεδο επαρχίας συνολικά) να δημιουργήσουν τουλάχιστον ένα τάγμα εθελοντών το καθένα και να πληρώσουν μπόνους στράτευσης και μάχης από τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Αυτή η προσπάθεια έχει δημιουργήσει έναν αριθμό ταγμάτων εθελοντών, μερικά από τα οποία έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία. 

«Η πιο πρόσφατη μερική κινητοποίηση θα βασιστεί κυρίως σε Ρώσους που έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμούν να πολεμήσουν καθώς δεν ήθελαν να ενταχθούν στα εθελοντικά τάγματα, ούτε να εισέλθουν στο πρόγραμμα BARS. Μπορεί επίσης να στηρίζεται σε λιγότερο καταρτισμένους εφέδρους που στρατεύονται χωρίς την θέλησή τους, υποθέτοντας ότι προηγούμενες κινητοποιήσεις προσέλκυσαν τα πιο έτοιμα άτομα», σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank. 

naftemporiki.gr