Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επανέλαβε την έκκληση προς την Τουρκία για την άμεση αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο,οι βουλευτές «εξέφρασαν βαθιά λύπη για το γεγονός ότι, παρά τα σαφή και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα του Συμβουλίου στην απόφασή του για τον Καβαλά (άρθρο 46 § 4), δεν έχει ακόμη αφεθεί ελεύθερος».
Η επιτροπή «χαιρέτισε» τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής του Συμβουλίου, Σάιμον Κόβενι και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,την περασμένη εβδομάδα.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) καλείται μάλιστα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα κατά της Τουρκίας, αν ο Καβαλά, που παραμένει στη φυλακή από το 2017, δεν αποφυλακιστεί.
Οι τουρκικές αρχές καλούνται μάλιστα να παράσχουν πληροφορίες για τον Καβαλά έως τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η επιτροπή προέτρεψε την Τουρκία να «διασφαλίσει πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία» στο δικαστικό της σώμα.
Η PACE έχει προγραμματιστεί να συζητήσει την υπόθεση στις 12 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της έκθεσης για την Τουρκία.
Ο Καβαλά εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, που εκδόθηκε τον Απρίλιο, βάσει κατηγοριών από τις οποίες είχε προηγουμένως αθωωθεί. Κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013,που αντιμετωπίστηκαν με κυβερνητική καταστολή και αστυνομική βία.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε απόφαση τον Δεκέμβριο του 2019 ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, λέγοντας ότι η σύλληψη και η προφυλάκιση του φιλάνθρωπου από το 2017 «πραγματοποιήθηκε ελλείψει στοιχείων που να υποστηρίζουν έστω μια εύλογη υποψία ότι διέπραξε αδίκημα». Αντίθετα, στόχος των τουρκικών αρχών είναι «να αποτρέψουν και να φιμώσουν άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονιζεται στην απόφαση.
Στην ίδια συνεδρίαση, η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του φυλακισμένου Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος συνελήφθη το 2016 όταν ήταν ακόμη συμπρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας -του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).
Η Τουρκία εξακολουθεί να κινδυνεύει να αποβληθεί από το ΣτΕ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, εάν δεν εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΔΑΔ.
naftemporiki.gr