Skip to main content

Ιράν: Στους 35 οι νεκροί στις διαδηλώσεις- Αντισυγκεντρώσεις από το καθεστώς

Έχει περάσει μία εβδομάδα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί η οποία έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών του Ιράν. Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, που ενέπνευσε συνεχίζουν σε όλο το Ιράν. Στις διαδηλώσεις οι γυναίκες, καίνε χιτζάμπ και αντεπιτίθενται στην αστυνομία, γκρεμίζουν αφίσες και βάζουν φωτιά σε αφίσες του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Τουλάχιστον 35 έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, όπως μετέδωσε το Σάββατο το Borna News, ένα πρακτορείο που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Αθλημάτων. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Η κυβέρνηση έχει διακόψει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα και έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο- μπλοκάροντας μεταξύ άλλων την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp- σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής δύσης, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η καταστολή είναι πιο βίαιη. Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τις ιρανικές αρχές ότι προσπαθούν να περιορίσουν τη δυνατότητα των διαδηλωτών να οργανώνονται και ότι θέλουν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις «κεκλεισμένων των θυρών».

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Παράλληλα, ενώ το Ιράν «φλέγεται» από την αγανάκτηση, πραγματοποιούνται επίσης σε πολλές πόλεις φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα αναταραχής. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την εκτέλεση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ενώ ο στρατός έδειξε ότι είναι έτοιμος να συντρίψει όσους διαφωνούν λέγοντας στους Ιρανούς ότι θα αντιμετωπίσει «τους εχθρούς» πίσω από τις ταραχές. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ως «στρατιώτες του Ισραήλ», φωνάζοντας επίσης «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ», κοινά συνθήματα που χρησιμοποιούν οι άρχοντες της χώρας για να προσπαθήσουν να υποκινήσουν την υποστήριξη στις αρχές, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι οι διαδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης ήταν αυθόρμητες. «Οι παραβάτες του Κορανίου πρέπει να εκτελεστούν», φώναζαν τα πλήθη.

naftemporiki.gr