Σε τροχιά εκλογών κινείται η Ιταλία που καλείται να εκλέξει τη νέα της κυβέρνηση. Οι εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αναδείξουν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα. Αλλά και την πρώτη ακροδεξιά ηγέτη της Ιταλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η Τζόρτζια Μελόνι και το ακροδεξιό της κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», που συνίδρυσε πριν από λιγότερο από μια δεκαετία, θα θριαμβεύσουν στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ιταλίας αναμένεται να ζητήσει από την Μελόνι να προσπαθήσει να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού με δεξιούς συμμάχους.
Η Μελόνι είναι νοσταλγός του Μουσολίνι αλλά είναι και γυναίκα, κάτι που φαίνεται πως προβληματίζει τις γυναίκες ψηφοφόρους στη χώρα, σύμφωνα με το Assosciated Press.
Οι αμβλώσεις
Κάποιοι ανησυχούν ότι η Μελόνι, που εξυψώνει τη μητρότητα, μπορεί να επιδιώξει να καταργήσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις αμβλώσεις.
Η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει να προστατεύσει το δικαίωμα μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν σκοπεύει να καταργήσει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση. «Δεν έχω πει ποτέ ότι θέλω να τον αλλάξω, αλλά έχω πει ότι θέλω να τον εφαρμόσω: Θα ήθελα να προσθέσω δικαιώματα, ώστε οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέση να αποβάλουν επειδή δεν έχουν εναλλακτική, ίσως για οικονομικούς λόγους, να μπορούν να έχουν αυτήν την εναλλακτική», δήλωσε στο Rai Tre σε σχετική ερώτηση που της έγινε.
«Θα είναι οξυδερκής – δεν υπάρχει μεγάλη συζήτηση, απλά “δεν θα εφαρμοστεί” ο νόμος», εκτίμησε η Έμα Μπονίνο, επικεφαλής του μικρού κόμματος « +Europe», το οποίο είναι σύμμαχος στην εκστρατεία με τον αντίπαλο της Μελόνι, τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα.
Αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι ανέφεραν την έλλειψη γιατρών που να είναι πρόθυμοι να κάνουν αμβλώσεις σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας. Σύμφωνα με το νόμο του 1978, το προσωπικό του συστήματος δημόσιας υγείας της Ιταλίας μπορεί να δηλώσει «αντιρρησίες συνείδησης» για να αποφύγει τη διενέργεια της διαδικασίας.
Η Μελόνι, η οποία έχει ένα μικρό παιδί με τον άνδρα σύντροφό της, αποδοκιμάζει αυτό που αποκαλεί LGBTQ «λόμπι», χλευάζει την έννοια της ρευστότητας των φύλων και υποστηρίζει την απαγόρευση της υιοθεσίας στην Ιταλία από ανύπαντρους. Οι «παραδοσιακές» οικογένειες για αυτήν είναι το θεμέλιο της κοινωνίας.
«Θεός, πατρίδα και οικογένεια»
Για τους υποστηρικτές της βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι η συντηρητική πολιτική της υπό το τρίπτυχο «Θεός, πατρίδα και οικογένεια», και όχι το φύλο της.
Το κόμμα, όπως και η επικεφαλής του, έχει ρίζες σε ένα νεοφασιστικό κίνημα χαιρετίζοντας την κληρονομιά του Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος απένειμε βραβεία σε γυναίκες που είχαν πολλά παιδιά. Το κόμμα πήρε περίπου το 4% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, το 2018, αλλά σύμφωνα με ορισμένους δημοσκόπους θα μπορούσε να κερδίσει σχεδόν το 25% στις σημερινές εκλογές.
«Εάν η Μελόνι γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα είναι «μια ρήξη (με το παρελθόν) με την έννοια ότι είναι γυναίκα, αλλά θα αποτελεί οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη συντηρητική γυναικεία κουλτούρα», σχολιάζει στο AP η Λίτσια Ντονάτι, ακτιβίστρια που έχει δώσει πολλές μάχες στην Ιταλία για τα δικαιώματα των γυναικών.
Από την πλευρά της η Όρια Γκαργκάνο, της οποίας η οργάνωση BeFree στη Ρώμη βοηθά τις γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, σημείωσε με απογοήτευση ότι ένας πολιτικός των κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» πρότεινε τη δημιουργία νεκροταφείων όπου θα μπορούσαν να ταφούν τα αποβληθέντα έμβρυα και την ανάρτηση των ονομάτων των γυναικών που έκαναν άμβλωση, ακόμη και χωρίς την άδειά τους.
Πρόσφατα, η Μελόνι εξόργισε τις γυναίκες κάνοντας retweet ένα βίντεο με μια γυναίκα να βιάζεται σε έναν δρόμο, «για το απλό γεγονός ότι ήταν ένας μετανάστης ο δράστης που τη βίασε», είπε η Γκαργκάνο. Η Μελόνι φυσικά τάσσεται κατά της μετανάστευσης και ειρωνεύεται τους μετανάστες – στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες – που πλέουν προς τις ακτές της Ιταλίας με βάρκες λαθρεμπόρων υποστηρίζοντας πως δεν αξίζουν το καθεστώς του πρόσφυγα.
Η Μελόνι γενικά δεν έχει προσπαθήσει να αποσπάσει ψήφους απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να μην απαντήσει στους ισχυρισμούς ότι δεν θα είναι νίκη για τις γυναίκες αν η ίδια γίνει πρωθυπουργός. «Προκαλώ οποιονδήποτε να πει ότι αυτό δεν θα σήμαινε ότι σπάει το αόρατο φράγμα», ανέφερε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. «Είμαι γυναίκα, οπότε το να λες ότι δεν είσαι γυναίκα αν λες αυτά που λέω, ειλικρινά, με κάνει να γελάω».
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, η Μελόνι προσελκύει ελαφρώς περισσότερους άντρες παρά γυναίκες ψηφοφόρους. Άλλες είναι φανερά τρομαγμένες από την προοπτική να τη δουν πρωθυπουργό, άλλες υποστηρίζουν την ατζέντα της και άλλες αδιαφορούν για τη γυναικεία ενδυνάμωση ως θέμα της εκστρατείαςθέ καθώς θέλουν απλά μια κυβέρνηση που θα παραμείνει στην εξουσία.
naftemporiki.gr