Σε εξέλιξη είναι η αντεπίθεση της Ουκρανίας, κατά την οποία το Κίεβο έχει ανακαταλάβει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ανατολικής επικράτειας μέσα σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αντεπιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, πιέζοντας όλο και περισσότερο τις ρωσικές θέσεις και τις γραμμές υλικοτεχνικής υποστήριξης στο ανατολικό Χάρκοβο, στο βόρειο Λουγκάνσκ και στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ.
Πιο συγκεκριμένα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Ιζιούμ, κοντά στο Λίμαν, και στην ανατολική όχθη του ποταμού Oskil, αναγκάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από ορισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία και να ενισχύσουν άλλες.
«Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία πιθανότατα θα δυσκολευτούν να κρατήσουν τις αμυντικές τους γραμμές εάν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να πιέζουν πιο ανατολικά», εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.
Την ίδια ώρα τα νέα από τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας φτάνουν στη Ρωσία, όπου αυξάνονται οι εκκλήσεις για γενική κινητοποίηση– κάτι που απορρίπτει το Κρελμίνο ότι συζητείται «για την ώρα». Ούτε οι αναλυτές αναμένουν να δουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παίρνει τέτοια απόφαση στο άμεσο μέλλον. Όπως εξηγεί ο καθηγητής και ειδικός στη Ρωσία Μαρκ Γκαλεότι, μιλώντας στη Deutsche Welle, ακόμη και μια μερική κινητοποίηση είναι «μεγάλη υπόθεση».
«Θα σήμαινε ότι πρώτον, ο πόλεμος δεν πάει βάσει σχεδίου… Και δεύτερον, θα ανησυχήσει πολλούς ανθρώπους για τους οποίους ο πόλεμος είναι πολύ μακριά», εξήγησε, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες μέχρι να εξασφαλιστούν οι ανθρώπινοι πόροι που απαιτούνται. «Πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό εάν δούμε μια κινητοποίηση, να τη δούμε αργότερα, ώστε να έχουν τις δυνάμεις για μια εαρινή επίθεση ή πιο πιθανό, να αντισταθούν σε μια ουκρανική εαρινή επίθεση», λέει χαρακτηριστικα.
Μέχρι τώρα, ο πόλεμος διεξάγεται από επαγγελματίες στρατιώτες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό εθνοτικά μη Ρώσοι. Μια μαζική κινητοποίηση θα αφορούσε πολλά μέλη των απλών Ρώσων πολιτών. «Αν αρχίσεις μια κινητοποίηση, θα πάρεις τους Ρώσους από τις κύριες πόλεις και θα έχεις πολλές συζύγους, κόρες, μητέρες και φίλες να ανησυχούν πολύ για το τι πρόκειται να συμβεί», σημειώνει ο καθηγητής.
Όμως ο ρωσικός στρατός χρειάζεται επειγόντως ανθρώπινο δυναμικό, κι έτσι οι στρατιώτες δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τις πρώτες γραμμές για να ξεκουραστούν. Την ίδια ώρα, επαγγελματίες στρατιώτες των οποίων οι συμβάσεις λήγουν αρνούνται να τις ανανεώσουν. Έτσι η λέξη επιστράτευση αρχίζει να ακούγεται στη Ρωσία από στρατιωτικούς αναλυτές και μπλόγκερ. Παρά την κριτική, ο γενικός τόνος στα μέσα ενημέρωσης παραμένει πατριωτικός. Ίσως το ρωσικό κοινό να προετοιμάζεται για την επόμενη κλιμάκωση του πολέμου, σχολιάζει η DW.
Για την ώρα το Κρεμλίνο εντείνει την «κρυφή» του κινητοποίηση:
- Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος πριν από μέρες εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις ήττες του ρωσικού στρατού, κάλεσε όλα τα ομοσπονδιακά υποκείμενα να ξεκινήσουν την προσωπική τους «κινητοποίηση» και να μην περιμένουν από το Κρεμλίνο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι κάθε ομοσπονδιακό υποκείμενο πρέπει να αποδείξει την ετοιμότητά του να βοηθήσει τη Ρωσία στρατολογώντας τουλάχιστον 1.000 στρατιώτες αντί να εκφωνεί ομιλίες και να διεξάγει άκαρπες δημόσιες εκδηλώσεις.
- Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Ρωσίδας προπαγανδίστριας Μαργαρίτα Σιμονιάν που υπογράμμισε την ανάγκη των Ρώσων να προσέλθουν εθελοντικά στην πολεμική προσπάθεια.
- Ο διορισμένος από τους Ρώσους επικεφαλής της κατεχόμενης Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο ταγμάτων εθελοντών στη χερσόνησο για την υποστήριξη των εκκλήσεων του Καντίροφ.
- Η ήττα γύρω από την περιφέρεια Χάρκοβο ανάγκασε το Κρεμλίνο να ανακοινώσει μια εκστρατεία στρατολόγησης σε ολόκληρη τη Ρωσία. Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει κλήσεις στρατολόγησης σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά αντίθετα είχαν αναθέσει σε τοπικούς αξιωματούχους και φορείς να δημιουργήσουν δυνάμεις φαινομενικά με δική τους πρωτοβουλία.
«Αυτή η ανανέωση της στρατολόγησης είναι πιθανό να εξασφαλίσει περισσότερη υποστήριξη για το Κρεμλίνο μεταξύ εθνικιστικών προσωπικοτήτων που επικρίνουν όλο και περισσότερο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ακόμη κι αν η προσπάθεια δεν παράγει μεγάλο αριθμό αποτελεσματικών στρατευμάτων», εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, προσθέτοντας πως το Κρεμλίνο έχει σχεδόν «αποστραγγίσει» ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων που ήταν αρχικά στις ρωσικές βάσεις σε πρώην σοβιετικά κράτη, γεγονόςπου πιθανώς αποδυναμώνει τη ρωσική επιρροή σε αυτά τα κράτη.
naftemporiki.gr