Skip to main content

OHE: Το Facebook συνδράμει στη στοιχειοθέτηση υποθέσεων για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Μιανμάρ

Tο εύρος και η κλίμακα των εικαζόμενων διεθνών εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στη Μιανμάρ «διευρύνθηκαν δραματικά» κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς ο στρατός προσπάθησε να επιβάλει τον έλεγχό του στον απόηχο του πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου 2021, αναφέφερει ο επικεφαλής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. 

Ο ΟΗΕ δημιούργησε τον Ανεξάρτητο Ερευνητικό Μηχανισμό για τη Μιανμάρ (IIMM) το 2018 για να διερευνήσει τη στρατιωτική καταστολή στη βορειοδυτική πολιτεία Ρακίν που εξανάγκασε περισσότερους από 730.000 ανθρώπους- κυρίως μουσουλμάνους Ροχίνγκια- να διαφύγουν στο γειτονικό Μπαγκλαντές, και τώρα αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. 

Ο IIMM στοχεύει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και στη δημιουργία φακέλων για διαδικασίες σε εθνικά, περιφερειακά ή διεθνή δικαστήρια. Ο επικεφαλής του, Νίκολας Κουμτζιάν, ανέφερε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι τα επεισόδια μετά το πραξικόπημα αποτελούν πλέον επίσης «μείζον επίκεντρο» των ερευνών του.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε σε κρίση από το πραξικόπημα, το οποίο προκάλεσε ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που εξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση. Περίπου 2.273 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του ΟΗΕ στη Μιανμάρ, δήλωσε χθες ότι το Facebook παρέδωσε εκατομμύρια στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν ισχυρισμούς για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας.

«Το Facebook μοιράστηκε με το μηχανισμό εκατομμύρια στοιχεία από δίκτυα και λογαριασμούς που είχε κατεβάσει η εταιρία, καθώς είχε διαστρεβλωθεί η ταυτότητά τους», δήλωσε ο Κουμτζιάν. 

Το Facebook, η μητρική εταιρία του οποίου, άλλαξε το όνομα της σε Meta Platforms Inc την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Ροχίνγκια.

«(Εμείς) έχουμε προχωρήσει σε εθελοντικές και νόμιμες αποκαλύψεις στον Μηχανισμό Έρευνας του ΟΗΕ» που συγκεντρώνει στοιχεία για την υπόθεση της γενοκτονίας στο ICJ, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά της, η Μιράντα Σίσονς, διευθύντρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Meta.

Το 2018, οι ερευνητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπαν ότι η αναφερόμενη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσε μηνύματα μίσους, που πυροδότησαν την βία στη Μιανμάρ.

Το Facebook έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για να εμποδίσει τη ρητορική μίσους.

naftemporiki.gr