Skip to main content

FT: Γιατί Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία διαφωνούν για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχυρό προβληματισμό στην ενεργειακή αγορά προκαλεί η πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με βασικό στοιχείο διαφωνίας την πρόβλεψη για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μετά το Politico που έκανε λόγο για «πολύ αντιφατικές απόψεις» στο συγκεκιμένο θέμα, οι Financial Times μιλούν για δέκα χώρες που πιέζουν για την επιβολή πλαφόν και μερίδα άλλων- μεταξύ των οποίων η χώρα μας, η Ιταλία και η Πολωνία- που αντιτίθενται. 

Το θέμα φαίνεται ότι τέθηκε εκτός της ατζέντας της σημερινής Συνόδου, όπως και το θέμα του πλαφόν στο αέριο ευρύτερα. Σύμφωνα με τους FT, η απουσία συναίνεσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η πρόταση είναι πιθανό να συζητηθεί μόνο συνοπτικά στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται σήμερα, με σκοπό να συμφωνήσουν σε μέτρα ώστε καταναλωτές και εταιρείες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι o Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις παραδόσεις στην Ευρώπη σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ. 

Ο τρόπος που θα αντιδράσει η Μόσχα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Όλοι φοβούνται το φαινόμενο ντόμινο» εάν η Ρωσία διακόψει τον εφοδιασμό επειδή τα ευρωπαϊκά κράτη είναι τόσο διασυνδεδεμένα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν διακόψετε μόνο το ρωσικό αέριο εξοργίζετε τη Ρωσία χωρίς να επηρεάζετε άλλους προμηθευτές και εάν είστε, για παράδειγμα, η Πορτογαλία που δεν εισάγει ρωσικό αέριο, τι μπορείτε να επιστρέψετε στους ψηφοφόρους;»

Την ίδια ανησυχία φαίνεται να εκφράζει η ελληνική πλευρά. «Ειλικρινά, οι Ρώσοι πιθανότατα θα αντεπιτεθούν σε αυτό το μέτρο», δήλωσε στους FT, ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκηγια θέματα ενέργειας. Μία μετωπική ρήξη με τη Μόσχα θα σήμαινε διακοπή των ροών και μέσω του αγωγού Turk Stream που παραμένει προς το παρόν σε πλήρη λειτουργία και προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ελλάδα και τα περισσότερα μεσογειακά κράτη. 

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στον ολλανδικό δείκτη  TTF (Title Tranfer Facility: αφορά ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης στην Ολλανδία, όπου γίνονται αγοραπωλησίες συμβολαίων φυσικού αερίου στη spot και στην προθεσμιακή αγορά, με φυσική παράδοση ή και χωρίς). 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να έχει δυνατή φωνή και να επιβάλει μια λογική τιμή», προσθέτοντας ότι αυτός προτιμά ένα γενικό ανώτατο όριο. «Είναι μια τέλεια καταιγίδα εναντίον των πολιτών και των εταιρειών μας».

naftemporiki.gr