Skip to main content

Σκάνδαλο Theranos: Νέα δίκη ζήτησε η Ελίζαμπεθ Χολμς, επικαλούμενη νέα στοιχεία

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ζήτησε νέα δίκη την Τρίτη, υποστηρίζοντας σε δικαστήριο ότι ένας βασικός μάρτυρας της εισαγγελίας μετανιώνει τώρα για τον ρόλο που έπαιξε στην καταδίκη της για απάτη επενδυτών και συνωμοσία που σχετίζεται με το σκάνδαλο Theranos, την αποτυχημένη startup της για τεστ αίματος.

Η αναφορά επικεντρώνεται στην αξιοπιστία της μαρτυρίας που παρείχε ο πρώην διευθυντής του εργαστηρίου Theranos Άνταμ Ρόζεντορφ, ο οποίος είπε ότι εξέφρασε επανειλημμένα ανησυχίες για την ακρίβεια των εξετάσεων αίματος που χορηγούνταν σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της θητείας του το 2013 και το 2014.

Η Χολμς, 38 ετών τώρα, καταδικάστηκε για τέσσερις κατηγορίες κακουργημάτων για απάτη επενδυτών και συνωμοσία νωρίτερα αυτό το έτος μετά από μια δίκη σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος είναι επί του παρόντος ελεύθερη με εγγύηση, αλλά αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών σε ακρόαση καταδίκης που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου 2022 στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Η Χολμς και η απάτη του αίματος

Η Χολμς είναι η ιδρύτρια της Theranos, της εταιρείας που υποστήριζε ότι έχει εφεύρει μία νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίμα. Απέσπασε πολύ γρήγορα την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης. Θεωρούσαν πως φέρνει κάτι το επαναστατικό. Αποδείχθηκε ότι είχε απλώς εξαπατήσει επενδυτές, αλλά και ασθενείς, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων με την ιατρική συσκευή της ήταν εντελώς αναξιόπιστα. 

Η ίδια σπούδασε στο Στάνφορντ χημικός μηχανικός. Και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Παράτησε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της start up. 

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές. Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.

Η τεράστια φούσκα που είχε δημιουργήσει έσπασε με μία σειρά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινικη δίωξη για απάτη. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal, Guardian