Ο πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε το πρωί την Λ΄Άκουϊλα, επ΄ευκαιρία της παραδοσιακής Γιορτής της Συγχώρεσης (Festa della Perdonanza). Eξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες που έζησαν τη φοβερή δοκιμασία του σεισμού πριν δεκατρία χρόνια και ζήτησε την καταβολή μέγιστης προσπάθειας από μέρους όλων για την ανοικοδόμηση. Ο Φραγκίσκος μετακινήθηκε στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Αμπορούτσο με αναπηρικό καροτσάκι, λόγω του έντονου πόνου στο γόνατο που τον ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες.
Η σημερινή επιλογή του Ποντίφικα, όμως, έχει μια ιδιαίτερη σημασία: η γιορτή αυτή, με άφεση αμαρτιών στους πιστούς, χωρίς συγχωροχάρτι, καθιερώθηκε το 1294 από τον πάπα Σελεστίνο τον 5ο. Ο οποίος τότε, μετά από λίγο καιρό, έκανε μια κίνηση ιστορικής σημασίας: παραιτήθηκε από Ποντίφικας θέλοντας να επιστρέψει σε μια ήρεμη ζωή, χωρίς πιέσεις. Από τότε τιμάται ως άγιος στην Καθολική Εκκλησία. «Ο Τσελεστίνος ο 5ος ήταν ένας θαρραλέος μάρτυρας του Ευαγγελίου», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μετά τη Θεία Λειτουργία μπροστά από την υπέροχη πρόσοψη της Βασίλικής της Santa Maria di Collemaggio, όπου είναι θαμέενος ο Πάπας Σελεστίνος. “Δεν θα άφηνε τον εαυτό του να αιχμαλωτιστεί και να κυβερνηθεί από τη λογική της εξουσίας. Θαυμάζουμε σε αυτόν μια Εκκλησία που είναι απαλλαγμένη από την εγκόσμια λογική και είναι έτοιμη να δώσει πλήρη μαρτυρία για το έλεος του Θεού”.
Δυσκολίες
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η απόφαση του Φραγκίσκου να πάει σήμερα στην Λ΄Άκουϊλα δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Είναι 85 ετών, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι αν δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, δεν αποκλείεται να επιλέξει την οδό της παραίτησης. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, στο εσωτερικό του Βατικανού, συγκρούσεις με αντικείμενο την όλη οικονομική διαχείριση, την επιλογή νέων επισκόπων, αλλά και την γενικότερη, πιο «ανοικτή» προσέγγιση του πάπα Μπεργκόλιο σε θέματα όπως είναι οι σχέσεις των ισχυρών και πιο αδύναμων χωρών, το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Ο Αργεντινός Πάπας, βέβαια, έχει φροντίσει να ανανεώσει, σε μεγάλο βαθμό την σύνθεση του Κονκλάβιου, με την ελπίδα να εξασφαλίσει ότι ο διάδοχός του θα συνεχίσει το έργο του, ότι θα είναι, δηλαδή, προοδευτικής κατεύθυνσης. Υπάρχει, όμως, ένα επιπλέον θέμα: ως γνωστόν, ο προηγούμενος Πάπας Βενέδικτος παραιτήθηκε το 2013 και έχει κλείσει τα ενενήντα πέντε. Όπως διαρρέει από το Βατικανό, όσο ο προκάτοχός του είναι εν ζωή, ο Φραγκίσκος είναι σχεδόν αδύνατον να εγκαταλείψει τον παπικό θρόνο.Θα ήταν μια τεράστια συμβολική και ουσιαστική αλλαγή, που δύσκολα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, θα μπορούσε να αντέξει.