Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει» ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».
Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων». «Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» κατέληξε.
Η σημασία της ανακάλυψης
Κληθείς από τη «Ν» να σχολιάσει τη σημασία της νέας ανακάλυψης στην Κύπρο, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Θεόδωρος Τσακίρης τόνισε ότι «η ανακάλυψη του δυνητικού κοιτάσματος Κρόνος -το μέγεθος του οποίου πρέπει να διακριβωθεί με επιβεβαιωτική γεώτρηση- αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, καθώς από γεωπολιτικής πλευράς επιβεβαιώνει την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της σε μια εποχή κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας. Από οικονομικής απόψεως το κοίτασμα είναι μικρό και μη εκμεταλλεύσιμο εμπορικά από μόνο του, καθώς δεν υπάρχει δίκτυο αγωγών κοντά του. Αν ωστόσο επιβεβαιωθεί κοίτασμα στο πεδίο “Καλυψώ” στον στόχο Δίας-1 όπου γίνεται τώρα γεώτρηση, ή σε άλλους στόχους των οικοπέδων 7 και 10, τότε συνδυαστικά τα κοιτάσματα αυτά μαζί με τον “Γλαύκο” επαρκούν για να γεμίσουν από μόνα τους μεγάλο μέρος του αγωγού EastMed (Ελλάδα-Κύπρος,-Ισραήλ), ακόμη και αν το πεδίο “Αφροδίτη” τελικά καταλήξει στην Αίγυπτο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο μόνος που θα επωφεληθεί από τον Γλαύκο και τον Κρόνο (αλλά και άλλες δυνητικές ανακαλύψεις) στη νοτιοδυτική κυπριακή ΑΟΖ θα είναι η Αίγυπτος».
Ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ Μιχάλης Μαθιουλάκης σημειώνει από την πλευρά του ότι «με δυναμικότητα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) το Κρόνος-1 είναι το μικρότερο από τα σημεία-στόχους που θα μπορούσαν να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ανακάλυψη λοιπόν στο σημείο Κρόνος-1 είναι σημαντική αλλά όχι μοναδική. Ενθαρρυντικό για την πρόσφατη ανακάλυψη είναι το γεγονός πως είναι πιθανό να υπάρχει στο ίδιο σημείο δυνατότητα για περαιτέρω απόληψη φυσικού αερίου.
Κάτι αντίστοιχο άλλωστε είχε γίνει και με το “Αφροδίτη”, όπου από τα αρχικά 100 bcm οι εκτιμήσεις κατέληξαν σε πρόσθετα 30 bcm για εκείνο το πεδίο. Η ανακάλυψη βοηθάει τις εταιρείες στην απόφασή τους για το αν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Άλλωστε, λίγο πιο πάνω, στα βορειοδυτικά από το Κρόνος-1 είναι τα 100 bcm του “Καλυψώ”, ενώ λίγο πιο κάτω, στα νοτιοανατολικά του “Κρόνου”, βρίσκονται τα 180 bcm του “Γλαύκου”. Αν μπορέσουν τα πεδία να συνδυαστούν (δύο ή και περισσότερα), τότε αρχίζουν να γίνονται ελκυστικά. Για να βγάλουν όμως οι εταιρείες το αέριο, πρέπει να ξέρουν και με ποια δίοδο θα το πουλήσουν. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο σημείο…».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ