Skip to main content

Ταϊλάνδη: Πολιτική κρίση πριν τις εκλογές – Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάσισε σήμερα να απαλλάξει προσωρινά τον πρωθυπουργό Πραγιούτ Τσαν-Ο- Τσα από τα καθήκοντά του, μέχρι να αποφανθεί αν μπορεί να παραμείνει στον θώκο περισσότερα από τα οκτώ χρόνια που ορίζει το Σύνταγμα, προκαλώντας πολιτικό σεισμό στη χώρα μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθηγητές, φοιτητικές ενώσεις… Πολλές φωνές έχουν υψωθεί ζητώντας την απομάκρυνση του Πραγιούτ, ο οποίος, όπως εκτιμούν, έχει ξεπεράσει το όριο των 8 ετών στην πρωθυπουργία, όπως αυτό ορίζεται βάσει του Συντάγματος του 2017.

Εξάλλου το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ισχυριζόμενο ότι πρέπει να προσμετρηθεί και ο χρόνος που διετέλεσε επικεφαλής ενός στρατιωτικού συμβουλίου αφού ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης το 2014.

Το δικαστήριο ενδέχεται να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ανακοινώσει την απόφασή του. Ωστόσο δύο διαφορετικές ερμηνείες του Συντάγματος ενδέχεται να επιτρέψουν στον 68χρονο πρώην στρατηγό να παραμείνει στην εξουσία ως το 2025 ή το 2027.

Ο αντιπρόεδρος και δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Πραβίτ Ουνγοσουβάν, 77 ετών, θα αναλάβει τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Πολιτική κρίση πριν τις εκλογές

Αν και η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε έκπληξη, οι ειδικοί αναμένουν ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο τελικά θα αποφανθεί υπέρ του Πραγιούτ, ο οποίος έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις κρίσεις μετά το 2014, κυρίως τις μαζικές, φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2020.

«Ο μακρύς κατάλογος των αποφάσεων που ωφέλησαν τον Πραγιούτ τσαν-Ο-Τσα μιλά από μόνος του (…) Το πιο πιθανό σενάριο είναι να προχωρήσει κουτσαίνοντας ως το τέλος της θητείας του, πέρα από το όριο των οκτώ ετών», εξήγησε ο Θιτινάν Πονγκσουντχιράκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στη Μπανγκόκ.

Εξάλλου το Σύνταγμα του 2017, το οποίο συντάχθηκε από τη στρατιωτική χούντα, θεωρείται ευνοϊκό για τον στρατό.

Βάσει αυτού, τα οκτώ χρόνια μπορεί να αρχίσουν νε μετρούν από το 2017, όταν τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα αυτό. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, αρχή της θητείας του είναι το 2019, χρονιά που διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές που νομιμοποίησαν την εξουσία του.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ταϊλάνδών θέλουν ο Πραγιούτ να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία αυτό τον μήνα, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Από χθες οι αρχές έχουν τοποθετήσει κιβώτια για να κλείσουν τον δρόμο που οδηγεί στην έδρα της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ, όπου περισσότεροι από εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας την αποχώρηση του Πραγιούτ.

Σήμερα οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Μνημείο Δημοκρατίας στο κέντρο της Μπανγκόκ χαιρέτισαν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν αρκεί.

«Δεν μας ικανοποιεί (…) Θέλουμε να διαλυθεί το κοινοβούλιο και πρόωρες εκλογές», δήλωσε μία γυναίκα. «Δεν είμαστε χαρούμενοι. Ο Πραγιούτ έκλεψε την εξουσία από μια γυναίκα και έγινε πρωθυπουργός έπειτα από πραξικόπημα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη Γινγκλούκ Σιναουάτρα, την πρωθυπουργό που ανατράπηκε με το πραξικόπημα του 2014.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters