Skip to main content

Σχεδόν 1.300 μετανάστες διέπλευσαν παράνομα τη Μάγχη σε μία ημέρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Περίπου 1.295 μετανάστες διέσχισαν το στενό της Μάγχης τη Δευτέρα 22 Αυγούστου με μικρά σκάφη για να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, αριθμός-ρεκόρ σε μια μέρα, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι διελεύσεις έλαβαν χώρα πάνω σε 27 πλεούμενα και ξεπέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ (1.185) που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανεβάζει σε 22.670, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Press Association, τον αριθμό των μεταναστών που έκαναν το πολύ επικίνδυνο ταξίδι από τις αρχές του έτους, έναντι 12.500 την ίδια περίοδο το 2021.

Συνολικά, όλο το 2021, 28.500 άνθρωποι έφθασαν στη Βρετανία, ένα ρεκόρ από το 2018.

Πρόσφατη βρετανική κοινοβουλευτική έκθεση εκτιμούσε ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει φέτος τους 60.000 ανθρώπους παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της βρετανικής συντηρητικής κυβέρνησης, που είχε καταστήσει το θέμα προτεραιότητα μετά το Brexit, να καταβάλει εκατομμύρια στερλίνες στη Γαλλία για να τη βοηθήσει να ενισχύσει την επιτήρηση των ακτών της και να πολλαπλασιάσει τα μέτρα προκειμένου να καταστήσει πιο αυστηρή την υποδοχή μεταναστών.

Το Λονδίνο σύναψε επίσης σε μια πολύ αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Ρουάντα για να στείλει στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής αιτούντες άσυλο που φθάνουν παράνομα στο βρετανικό έδαφος.

Αν και καμία από τις απελάσεις αυτές δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής –μια πρώτη πτήση που αναμενόταν να αναχωρήσει τον Ιούνιο ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου– οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν αυτή την πολιτική.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε επίσης να εγκαταλείψει το σχέδιό της να μετατρέψει μια πρώην αεροπορική βάση στη βόρεια Αγγλία σε κέντρο αιτούντων άσυλο.

Τουλάχιστον 203 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι, στη θάλασσα ή στη στεριά, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Αγγλία από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας από το 2014, εκ των οποίων 27 μόνο σε μία ημέρα στα τέλη του 2021 σε ένα ναυάγιο, σύμφωνα τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ