Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις εντάσεις μεταξύ των δύο μερών. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι συναντώνται για τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, υπό την προεδρία του επικεφαλής της διπλωματίας της, ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση», έγραψε σήμερα ο Μπορέλ στο Twitter. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, ο Μπορέλ κάλεσε τόσο τον Σέρβο πρόεδρο όσο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου «να είναι ανοικτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος».
Οι δύο ηγέτες έφθασαν στις συνομιλίες, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ, αφού συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, χωριστά ο καθένας τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.
Οι εντάσεις έχουν φουντώσει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, σημαίνοντας συναγερμό στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο του ζητήματος είναι οι πινακίδες και τα δελτία ταυτότητας των αυτοκινήτων — η κυβέρνηση στην Πρίστινα εισάγει έναν νέο νόμο που απαιτεί ουσιαστικά από τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες και κάρτες Κοσόβου, αντί για σερβικές. «Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο – αλλά σε μέρη με μακροχρόνιες εθνοτικές εντάσεις, τα σύμβολα έχουν σημασία», σχολιάζει η στήλη Playbook του Politico.
Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία. «Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή. Η ειρηνευτική δύναμη KFOR παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή του ΟΗΕ. Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει», τόνισε.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσθέσει μια νέα διάσταση στην κατάσταση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξισώνει συχνά τις επιθέσεις του στην Ουκρανία με τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την υποστήριξη του Κοσόβου. Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη σχέση του Βελιγραδίου με τη Μόσχα έχει εκνευρίσει την ΕΕ, με τον Κούρτι να χαρακτηρίζει τον Βούτσιτς «μικρό Πούτιν». Η Σερβία απέρριψε με οργή τους ισχυρισμούς ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν εντάχθηκαν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, με Ρώσους πολίτες να έλκονται στη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων από την έναρξη της εισβολής, τονίζει το Playbook.
«Παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, η ΕΕ έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις σημερινές συνομιλίες. Άλλωστε, τόσο η Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται στην ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και θέλουν να γίνουν τελικά μέλη της ΕΕ. Αλλά με τη δύναμη αυτή έρχεται και η ευθύνη. Πολλοί Σέρβοι έχουν απογοητευτεί με τον αργό ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ- κάτι για το οποίοι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να μετανιώσουν εάν σπρώξουν το Βελιγράδι πιο κοντά στη Μόσχα. Εν τω μεταξύ, αρκετές χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν το Κόσοβο— προφανώς ένα τεράστιο εμπόδιο στις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ», καταλήγει.
naftemporiki.gr